Pogledajte fotografije jednog od posljednjih vojnika koji su i dalje u Azovstalu

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte fotografije jednog od posljednjih vojnika koji su i dalje u Azovstalu
Foto: TW/D.Kozatcky / Vojnik Azovskog bataljona u čeličani Azovstal

Dmytro Kozatskiy, kojeg Twitter zajednica poznaje pod nadimkom Orest, jedan je od posljednjih vojnika Azovskog bataljona koji se još nalazi u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Njegove fotografije iz Azovstala već neko vrijeme objavljuju brojni svjetski mediji, a jutros je objavio još jednu, uz poruku:

"To je to. Hvala ti na skloništu, Azovstal. Mjesto moje smrti i mog života."

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Kasnije je dodao i komentar: "Inače, dok sam u zarobljeništvu, ostavit ću vam svoje fotografije u najboljoj kvaliteti, šaljite ih na sve novinarske nagrade i foto natječaje, ako nešto osvojim, nakon izlaska bit će to jako lijepo. Hvala svima na podršci. Vidimo se."

Azovstal, u opkoljenom gradu Mariupolju, bio je posljednja linija otpora u gradu koji je postao simbol ukrajinske borbe protiv nemilosrdnog ruskog bombardiranja.

Ranije ove sedmice ukrajinska vojska je saopćila da su snage ove zemlje završile svoju "borbenu misiju" u Mariupolju, čime je višemjesečna bitka za grad privedena kraju.

Još uvijek se smatra da se u Azovstalu nalaze stotine vojnika, ali je nejasno hoće li i kada napustiti tvornicu i kakvi se pregovori možda vode između Ukrajine i Rusije i međunarodnih organizacija.

Ruske vlasti kažu da je skoro 2000 vojnika koji su branili Azovstal napustilo tvornicu i da su ili u pritvoru ili u bolnici u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck (DPR).

I komandant bataljona Azov, potpukovnik Denis Prokopenko objavio je danas kratku videoporuku iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

Vojnik Azovskog bataljona u čeličani Azovstal - undefined

Foto: TW/D.Kozatcky: Vojnik Azovskog bataljona u čeličani Azovstal

Prokopenko je rekao da je najviši vojni vrh "izdao naredbu da se sačuvaju životi i zdravlje vojnika i prestane odbrana grada".

Poruka implicira da oni koji su ostali u Azovstalu planiraju napustiti tvornicu u bliskoj budućnosti.

Prokopenko je dodao: "Unatoč teškim borbama... i nedostatku zaliha, stalno smo naglašavali tri najvažnija uslova za nas: civili, ranjeni i mrtvi. Civili su evakuirani. Teški ranjenici dobili su potrebnu pomoć; evakuirani su, a što se tiče poginulih heroja, proces je u toku. Nadam se da će u bliskoj budućnosti obitelji i cijela Ukrajina moći pokapati svoje vojnike s počastima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije