Ratne igre: Zašto je Indija koristila zastarjeli MiG-21 u sukobu s Pakistanom

J. M.
Ratne igre: Zašto je Indija koristila zastarjeli MiG-21 u sukobu s Pakistanom
Foto: wiki / Indijski Mig-21 Bison
Jedna od prvih žrtava vojnog sukoba između Indije i Pakistana bio je lovac MiG-21 u službi indijskog ratnog vazduhoplovstva. Indijski avion je oboren na nebu iznad Kašmira, a pilot je zarobljen.

Analitičari smatraju da je upotreba ovog aviona, nastalog prije 60 godina, posljedica namjere indijske vojske da sačuva svoje modernije borce MiG-29 i Su-30.

Stručnjaci navode da je jedan od aspekata vazdušne operacije indijskog vazduhoplovstva bio široko rasprostranjena upotreba zastarjelih modela aviona. 

Tako je skoro četiri decenije stari francuski Mirage 2000 korišten u prvom talasu indijskih napada, pa je logično bio inferioran u odnosu na pakistanske lovce JF-17II i F-16C. 

U drugom udarnom talasu korišteni su nadograđeni avioni MiG-21, koji su najzastupljeniji u letačkom parku indijskog vazduhoplovstva, jer su se po sovjetskoj licenci i proizvodili u drugoj najmnogoljhudnijoj zemlji svijeta.

"Indija možda pokušava da izbjegne eskalaciju korišćenjem jeftine avijacije ili, alternativno, drži ih (borci MiG-29 i Su-30) u rezervi kako bi se izbjegli potencijalni gubici koji se mogu smatrati sramotom", piše Military Watch.

Indijski MiG-21 Bison nakon modernizacije može se suprotstaviti modernijim pakistanskim lovcima JF-17II i F-16C. 

Indijski avioni dobili su novi snažan motor, modernu avioniku, radarski sistem "Koplje" i moderne komunikacione sisteme. Naoružanje aviona je značajno ojačano ruskim raketama R-27 i R-77.

Ukoliko sukob eskalira i indijska avijacija upotrijebi modernije avione MiG-29 i Su-30 to će joj gotovo sigurno pružiti veliku prednost na nebu nad pakistanskim F-16C i JF-17II.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije