Je li počeo četvrti val? Ova zemlja uvodi ponovo policijski sat

Hina
Je li počeo četvrti val? Ova zemlja uvodi ponovo policijski sat
Foto: EPA-EFE / Lockdown u Španiji

Nakon iznenadne eksplozije slučajeva virusa COVID-19, razne španske regije postupno se zatvaraju. Navedeno je da opet neće raditi diskoteke u zatvorenom, ograničava se radno vrijeme prodavnica kao i broj kupaca, i uvodi se policijski sat.

Katalonija, epicentar tog petog vala pandemije, pripremala se u srijedu tražiti od regionalnog pravosuđa zeleno svjetlo za uvođenje policijskog sata u najpogođenijim gradovima, među kojima se ubraja i Barselona, izvještavaju katalonski mediji.

Od prošlog vikenda, diskoteke u zatvorenom neće raditi najmanje 15 dana, dok su negativan antigenski ili PCR test nužni za dolazak na događaje na otvorenom na kojima se okuplja više od 500 ljudi.

Druge regije su poduzele ili pripremaju slične mjere.

Valensija je ponovo uvela policijski sat od 1 sat iza ponoći do 6 ujutro i ograničila na 10 broj učesnika okupljanja u 32 mjesta s više od 5000 stanovnika, prema dogovoru s najvišom regionalnom sudskom instancom.

I vlada Kanarskih otoka je željela poduzeti slične mjere u čemu ju je spriječilo lokalno pravosuđe.

Puno zaraznija delta varijanta je posljednjih sedmica izazvala eksponencijalni rast slučajeva, uglavnom među mladima.

Stopa zaraze u zemlji od četrnaest dana u utorak je blizu 437 slučajeva na 100.000 stanovnika, u odnosu na 368 slučajeva u ponedjeljak, prema ministarstvu zdravstva.

Među mladima u dobi od 20 do 29 godina stopa je 1.421 na 100.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije