Raste broj poginulih na Šri Lanci, uhapšeno sedam osoba

Radiosarajevo.ba
Raste broj poginulih na Šri Lanci, uhapšeno sedam osoba
Foto: EPA-EFE / Šri Lanka

Najmanje sedam osoba uhapšeno je u vezi sa napadima u Šri Lanki, u kojima je prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 207 ljudi, rekao je ministar odbrane Šri Lanke - Ruwan Wijerwardene, javlja Guardian.

Vlada Šri Lanke kaže kako su neke eksplozije rezultat napada bombaša samoubica, a da ih je provela jedna organizirana grupa.

U osmoj eksploziji koja se dogodila u Dematagodi poginula su tri policajca i to nakon potjere za osobama za koje se vjeruje da su dio grupe koja je izvela napad, saopćeno je iz Vlade Šri Lanke.

U toku je istraga koju sprovode policija i vojska.

"Verujemo da će svi krivci za ovaj tužni teroristički incident biti što prije uhapšeni. Oni su identifikovani", naglasio je ministar odbrane.

Ranije je "Daily Mirror", pozivajući se na neimenovane izvore, pisao da su eksplozije na tom ostrvu možda organizovali teroristi-samoubice.

Prema podacima lista, preliminarni rezultati istrage su pokazali da su se dvije osobe 20. aprila prijavile u sobu hotela u kojem je kasnije došlo do jedne eksplozije.

Snimak kamere je pokazao da su osumnjičeni aktivirali bombu u kafiću i hodniku hotela. Istražitelji smatraju da je u eksploziji u hotelu korišćen eksploziv C-4.

Mete bombaških napada bile su tri crkve u gradovima Kochchikade, Negombo i Batticaloa te tri luksuzna hotela Kingsbury, Cinnamon Grand i Shangri La u glavnom gradu Šri Lanke Colombu.

Sedma eksplozija odjeknula je kod zoološkog vrta kod Colomba, a osma u stambenoj četvrti Dematagode, u predgrađa Colomba..

Napadi su se dogodili na katolički praznik Uskrs, a lokalni mediji javljaju da među stradalima ima i turista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije