Raskrinkan bh. klan u Francuskoj: Beskrupulozno iskorištavali djecu, podignuta optužnica

0
Radiosarajevo.ba
Raskrinkan bh. klan u Francuskoj: Beskrupulozno iskorištavali djecu, podignuta optužnica
Twitter / Francuska policija / Ilustracija

Tužilaštvo u Parizu podiglo je optužnicu protiv 11 pripadnika bh. klana koji su uhapšeni početkom ove sedmice, a koji se terete za teške krađe te prisilu maloljetnika na prosjačenje.

Od njih 11, osmoro je odmah pritvoreno, jedno je stavljeno pod nadzor, dok dvoje treba da budu saslušani.

Uglavnom, kako prenose mediji, riječ je kriminalnoj mreži koja je bila aktivna širom Francuske, ali najviše u Parizu, gdje su im glavna meta bili turisti, a najviše su džeparili po glavnim turističkim destinacijama i gradskom prevozu.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Pored 15 uhapšenih, policija je 17 maloljetnika, koji su radili za uhapšene, privremeno smjestila u ustanove socijalnog zbrinjavanja. Inače, ovi maloljetnici su u Parizu bili poznati kao “mali lopovi iz metroa”.

Inače, najviše krađa su izveli na aerodromu i Diznilendu, a šema je uvijek bila ista - maloljetnici bi spazili dobrostojeće turiste, a zatim bi ih pokrali. Nerijetko su ti maloljetnici i privođeni, ali bi ih uvijek puštali zbog godina, a djevojke bi se, uglavnom, pravdale da su u drugom stanju.

Navodno, ova mreža sa svojom uigranom šemom je samo na aerodromu Šar de Gol ukrala više od 200.000 eura za pola godine. Inače, mnoge je ovo podsjetilo na sistem rada koje je imao klan Hamidović. Naime, to je najpoznatiji klan, čiji je vođa Fehim Hamidović svojevremeno osuđen na 12 godina zatvora. O kakvim ciframa se radi svjedoči i podatak da je, primjera radi, klan Hamidović samo tokom 2009. godine, prije hapšenja njihovog vođe, "zaradio" čak 1,3 miliona eura.

Uglavnom, šema je uvijek bila ista. Odrasli bi djecu držali kao robove i upravljali njima 'željeznom rukom', prisiljavajući ih na krađu. Na primjer, 2017. uhapšeni kradljivci koji su pravili haos u Diznilendu Pariz su imali sedam djevojčica u dobi od 12 do 17 godina", navodi francuski medij i dodaje:

"Jedna od njih, koja je opisana kao posebno vješta, donosila je svakodnevno između 500 i 800 eura za porodicu i bila je umiješana u 48 slučajeva. Ove bande kruže Evropom. Često prolaze kroz Italiju prije nego što se upute prema zemljama sjevera”, prenijeli su francuski mediji.

Inače, istragu je otvorilo Odjeljenje za zaštitu maloljetnika 2021. godine, da bi epilog uslijedio ove sedmice, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije