Radikalni desničari izveli islamofobični napad na gimnaziju u Amsterdamu

Anadolija
Radikalni desničari izveli islamofobični napad na gimnaziju u Amsterdamu
Grupa radikalnih desničara izvela je napad i postavila transparente uvredljivog sadržaja na zgradu gimnazije u Amsterdamu koja nudi islamsko obrazovanje.

Odgovornost za napad preuzeo je radikalno desničarski pokret “ID Verzet“ koji je na društvenim mrežama objavio i fotografije transparenata sa islamofobičnim i rasističkim porukama koje su njegove pristalice postavile na gimnaziju Cornelius Haga koju je u Amsterdamu otvorila Fondacija za islamsko obrazovanje u Amsterdamu (AIEV).

Direktor te gimnazije Soner Atasoy za AA je kazao da je simptomatično da se napad dogodio prvog dana nove školske godine u Amsterdamu.

Učenici i nastavnici su uznemireni. Izgrednici koji su postavili transparente su učenicima i nastavnicima koji su jutros došli u školu govorili da su teroristi. Vikali su na njih. Slučaj smo odmah prijavili policiji, a nismo samostalno odgovorili na napade“, kazao je Atasoy.

Atasoy je također poručio da će borba za pravdu biti nastavljena i da nastava neće biti prekidana, a izgrednike i njihove istomišljenike je pozvao na dijalog i borbu za izgradnju zajednice u kojoj će dominirati jedinstvo među ljudima.

Izgrednici su sa krova škole sišli tek po dolasku vatrogasaca koji su im postavili ljestve, a ranije pristigla policija ih je potom lišila slobode.

Pripadnici radikalnog pokreta “ID Verzet su i prije dva dana izveli sličan napad i na džamiju Tevhid koja je u izgradnji u gradu Venlo.

Napadi tog pokreta nedvojbeno podsjećaju na ranije napade rasističkog pokreta PEGIDA na čijem udaru su se našle džamija Selimija u Veghelu i osnovna škola u Leidenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije