Predsjednik Austrije pozvao sve žene da nose hidžab u znak solidarnosti

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Austrije pozvao sve žene da nose hidžab u znak solidarnosti
Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen dospio je u žižu javnosti nakon što je pozvao sve žene da stave hidžab u znak solidarsnosti sa muslimankama koje se bore protiv rastuće islamofobije.

Van der Bellen je naglasio da je sloboda izražavanja osnovno ljudsko pravo, piše Independent.

"Svaka žena ima pravo da oblači šta želi, i ne samo muslimanke već i sve druge žene na svijetu. Ako se islamofobija nastavi širiti ovako brzo, morat ćemo pozvati sve žene da nose hidžab u znak solidarsnosti sa svim ženama koje ga nose iz religijskih razloga", rekao je austrijski predsjednik tokom svog obraćanja grupi studenata.

Austrijski predsjednik se osvrnuo i na sve češće terorističke napade u Europi, te je istakao kako bi predstavnici austrijske islamske zajednice trebalo jasnije govoriti o tome kako ti strašni zločini nisu povezani sa islamom.

Njegove izjave žestoko su osudili korisnici društvenih mreža.

Podsjećamo, izjava Van der Bellena dolazi u periodu kada austrijska vlada razmatra potpuno zabranu nošenja hidžaba za manje od tri mjeseca.u obzir da austrijska vlada planira potpuno zabraniti nošenje hidžaba za nešto manje od tri mjeseca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije