Xinjiang, u kojem živi 10 miliona muslimana: Zabranjene brade i pokrivanje lica

Fena
Xinjiang, u kojem živi 10 miliona muslimana: Zabranjene brade i pokrivanje lica
/ Foto: Global Risk Insights
Kina intenzivira borbu protiv onoga što smatra vjerskim ekstremizmom u svojoj zapadnoj pokrajini Xinjiang, u kojoj živi 10 miliona muslimana, uglavnom etničkih Ujgura.

Posljednje mjere koje su izlistane u novom zakonu protiv ekstremizma stupaju na snagu u subotu, a uslijedile su nakon niza koraka poduzetih u cilju jačanja nadzora u regionu, među kojima su oduzimanje pasoša i obavezni GPS lokatori u automobilima.

Novi zakon, koji je objavljen na regionalnom novinskom portalu pokrajinske uprave, zabranjuje između ostalog zagovaranje ili propagiranje ekstremističkih ideja, pokrivanje cijelog lica ili prisiljavanje drugih da to čine, promoviranje vjerskog fanatizma puštanjem brade ili biranjem imena na abnormalan način, nedozvoljavanje djeci pristupa državnom obrazovanju, objavljivanje, skidanje ili čitanje članaka, publikacija i audio-video materijala ekstremističkog sadržaja.

Zakon ne objašnjava detaljno ove mjere niti definira šta je "abnormalno", ali China Daily, državni dnevni list na engleskom jeziku, navodi da će duge brade biti zabranjene "jer se smatra da one promoviraju ekstremizam".

Kako piše CNN, razlog za uvođenje ovih mjera su stotine ubistava u Xinjiangu tokom posljednjih nekoliko godina, za koje vlada smatra da su počinili teroristi inspirirani vjerskim ekstremizmom. Također, misli se i na akcije van pokrajine, poput napada u Pekingu 2013. godine u kojem je poginulo pet osoba i na željezničkoj stanici u Kunmingu 2014. godine, u kojem je poginula 31 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije