Putujete avionom u Europu? Stiglo ozbiljno upozorenje za ljeto 2023. godine

1
Fena
Putujete avionom u Europu? Stiglo ozbiljno upozorenje za ljeto 2023. godine
Foto: Agencije / Aerodrom u Zagrebu

Putnike koji će ovog ljeta putovati avionom očekuje izazovni ljetni period. Eurocontrol, regulator zračnog prostora u Evropi, očekuje da će kontrola zračnog saobraćaja biti preopterećena u mnogim evropskim zemljama. 

Eurocontrol je izdao upozorenje pred vrhunac turističke sezone. Navode da se širom Evrope u sljedećih osam sedmica očekuje oko 33 hiljade dnevnih letova, što je povećanje od oko osam posto u odnosu na isti period prošle godine.

Očekuje se da će samo Britanci od početka jula do septembra obaviti više od 25 miliona inostranih putovanja, uglavnom avionima.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Eurocontrol najavljuje velika preopterećenja vazdušnog saobraćaja u mnogim važnim regijama, uključujući Reims i Marseilles u Francuskoj, Atinu i Budimpeštu.

Ova agencija je izdala slična upozorenja za London, Barcelonu, Brisel, Budimpeštu, Nikoziju, Varšavu i Zagreb na dane najvećeg prometa, posebno petkom i tokom vikenda.

"Preopterećenja mogu dovesti do kašnjenja i preusmjeravanja letova koji će biti prisiljeni letjeti na dužim rutama kako bi izbjegli ograničenja", navodi Eurocontrol.

Dodaje se da je ovo ljeto u Europi izazovno u kontekstu zračnog saobraćaja jer ima manje dostupnog zračnog prostora zbog rata u Ukrajini i vojnih potreba.

"Svako mora obaviti svoj dio posla. Aerodromi moraju imati dovoljno osoblja, što je od vitalnog značaja za usluge zračnog saobraćaja, a avio kompanije se trebaju pridržavati svojih rasporeda", rekao je Raúl Medina, direktor Eurocontrola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije