Putinovi ciljevi veći su nego što se mislilo, Rusi prijete još jednoj državi?

1
Radiosarajevo.ba
Putinovi ciljevi veći su nego što se mislilo, Rusi prijete još jednoj državi?
PrtScr / Da li je Lukašenko i ranije otkrio Putinov plan za Moldaviju?

Dopisnik Guardiana Pjotr Sauer na Twitteru je napisao da raniji komentari ruskog vojnog dužnosnika o tome da Moskva planira osvojiti cijelu južnu Ukrajinu kako bi Rusiji dala još jedan ulaz u Pridnjestrovlje predstavljaju 'najkonkretniju rusku prijetnju Moldaviji' od početka sukoba.

Također, dopisnik Sky Newsa Mark Stone objavio je zanimljivu analizu ruskih ciljeva "specijalne vojne operacije", kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine. Naime, visoki zapovjednik ruske vojske, Rustam Minekajev, danas je rekao da druga faza ruske operacije ima četiri glavna cilja. To su:

  • Potpuna kontrola nad Donbasom
  • Stvaranje kopnenog koridora prema Krimu
  • Blokada ukrajinskih luka na Crnom moru
  • Kontrola nad južnom Ukrajinom i otvaranje puta prema Traninstriji

Britanski novinar podsjeća da zapadni analitičari već neko vrijeme govore da je ovakav set ciljeva prilično očit, pri čemu bi treća tačka uključivala i novi pokušaj osvajanja Kijeva. Naime, zapadni dužnosnici i dalje tvrde da je Putinov izvorni cilj - rušenje ukrajinske vlade na čelu s predsjednikom Zelenskim, ako je potrebno i silom - i dalje ultimativni cilj invazije.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Dopisnik Sky Newsa navodi kako je "zanimljivo i iznenađujuće" da se Kremlj osjeća toliko samouvjerenim da javno objavi svoje namjere. Nema više gluposti poput "nemamo nikakvu namjeru napasti Ukrajinu", kakve smo slušali početkom februara, podsjeća.

Sad imamo sve crno na bijelo - zauzeti krajnji istok, okružiti gradove na Crnom moru i krenuti prema zapadu. Pravo pitanje je - bi li Moldavija mogla biti sljedeća na meti Putinove vojske?

Četvrta tačka ruskog plana je najzanimljivija. Naime, Transinstrija je teritorij Moldavije pod direktnom ili indirektnom kontrolom Rusije. Graniči s Ukrajinom i čini oko 12 posto moldavskog teritorija. Na zastavi Transinstrije i dalje se nalazi srp i čekić te se na tom teritoriju nalaze postrojbe ruske vojske.

Moldavija je po svom ustavu neutralna, nema funkcionalnu vojsku, baš kao ni zaštitu Europske unije ili NATO-a. Njena ranjivost je očita. No, ono što Putin namjerava i ono što Putin može napraviti su dvije različite stvari. Naime, prva faza rata bila je potpuna katastrofa za Rusiju te je rezultirala ponižavajućim bijegom sa sjevera Ukrajine, podsjeća novinar Sky Newsa.

Drugu fazu provodi regrupirana i ponovno naoružana ruska vojska na istoku zemlje. Pod novim zapovjednikom moglo bi se raditi o puno boljoj borbenoj sili, navodi Stone.

No, u isto vrijeme teče velika zapadna akcija naoružavanja ukrajinske vojske. Samo SAD je u dvije sedmice obećao dva paketa oružja vrijedna 800 milijuna dolara.

Za Ukrajinu je ključan uspjeh u Donbasu. No, borbe oko okupiranih lučkih gradova na jugu zemlje su također žestoke, a Rusija želi stvoriti kopneni koridor prema Transinstriji.

"Bude li Rusija uspješna na jugu, odnosno ako uspiju stvoriti taj koridor, pojavit će se egzistencijalna prijetnja Moldaviji", zaključuje Stone.

"Ruska vojska tokom druge faze specijalne operacije trebala bi uspostaviti potpunu kontrolu nad Donbasom", izjavio je danas zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga (CVO), general-bojnik Rustam Minekajev.

"To će omogućiti osiguranje kopnenog koridora do Krima, kao i utjecaj na vitalne objekte ukrajinskih vojnih snaga, te crnomorske luke kroz koje se poljoprivredni i metalurški proizvodi isporučuju se drugim zemljama", rekao je.

"Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovje, gdje također postoje informacije o ugnjetavanju ruskog govornog stanovništva. Očigledno, sada smo u ratu s cijelim svijetom, kao što je to bilo u Velikom Domovinskom ratu, cijeli svijet je bio protiv nas. A sada ista stvar, nikad nisu voljeli Rusiju", dodao je.

Minekajev je naglasio da je očigledna tehnička superiornost ruske vojske nad ukrajinskim oružanim snagama na kopnu, moru i zračnom prostoru. Istaknuo je na poslijetku da će svi postavljeni zadaci biti ispunjeni.

"Nismo mi započeli ovaj rat, ali ćemo ga završiti", zaključio je Minekajev.

Inače, spomenuto Pridnjestrovlje, odnosno Pridnjestrovska Moldavska Republika dio je teritorija Moldavije smješten uz lijevu obalu Dnjestra, koja je na mjestima široka i do 15 km. Područje uz ukrajinsku granicu je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima, a vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika proglašena 2. rujna 1990.

Na moldavskom jeziku ova se regija naziva Transnіstrіa, dok se u službenoj moldavskoj dokumentaciji naziva Stânga Nіstruluі, što bi u prijevodu značilo 'Lijeva obala Dnjestra'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije