NS / Forto: BiH je napadnuta izvana, ruski plaćenici pokušavaju blokirati državu

18. 04. 2022. u 09:33:00 Fena

Shares: 0

Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto tvrdi da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala da Bosna i Hercegovina nije nefunkcionalna država, već da je napadnuta izvana, odnosno da ruski plaćenici na sve moguće načine pokušavaju blokirati državu i prezentirati je kao nefunkcionalnu.

Forto je za Fenu govorio o uticaju ukrajinske krize na BiH, predstojećim izborima, izbornoj reformi, te je komentirao nedavno uvođenje sankcija i odluke visokog predstavnika u BiH.

Ističe da se ne slaže sa stavom ministrice vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde koja je kazala da je ruska agresija na Ukrajinom "nadvila sjenu nad zapadnim Balkanom".

"Upravo suprotno, smatram da je ruska agresija stavila svjetlo na ono što se dešava nad Balkanom, a posebno na ruski uticaj u BiH. Deset godina se u međunarodnoj zajednici prihvata stav da je BiH nefunkcionalna, a vidimo da ruski plaćenici na sve moguće načine pokušavaju blokirati državu i prezentirati je kao nefunkcionalnu. Sada vidimo koja je to agenda i kako se radi", istakao je.

Forto smatra da nema nikakve sumnje da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predvođen predsjednikom Miloradom Dodikom ruski plaćenik te da postoje sastanci koji to potvrđuju, kao i dugogodišnja komunikacija.

Upravo zbog toga, Forto smatra da su sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva dobrodošle, ali da nije siguran da će Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović imati privatnu štetu.

"Ali politička poruka je jasna. Naša stranka podržava proširivanje sankcija na druge stranke i pojedince, ali i na sve etničke grupe. Korupcija je ono što izjeda naše društvo i koruptivnih radnji ima toliko da se sankcije mogu proširiti na značaja broj ljudi", kazao je.

Iako postoje najave da će projekti i međunarodna pomoć u RS biti ukinuti zbog sankcija, Forto se nada da stanovnici manjeg bh. entiteta neće trpiti posljedice.

"U RS vlada ekipa koja je po svemu što znamo korumpirana elita ili mini diktatorski režim, ali građani ne smiju trpiti bez obzira na to za koga su glasali, već trebaju živjeti od svog rada", poručio je.

Osobe koje su na taj način označeni od kredibilnih međunarodnih partnera se, dodao je, trebaju povući sa svih funkcija, uključujući i Gordanu Tadić i Asima Sarajlića.

Forto tvrdi da Naša stranka nije za konstantno uplitanje visokog predstavnika Christiana Schmidta u svakodnevni bh. politički život, ali da mora reagovati na rušenje ustava i institucija BiH, te da je njegov osnovi zadatak je da zaštiti mir, Daytonski mirovni sporazum i institucije.

"Bitno je da on zna da postoji crvena linija i da će reagovati kada je to potrebno, što je on i pokazao", kazao je.

Govoreći o predstojećim izborima, Forto tvrdi da se moraju održati, ali da isto tako moraju biti implementirani.

Smatra da postoje mnogi dokazi o integritetu dosad održanih izbora koji je kompromitovan.

"Ne mogu nam još uzeti i izbore, jer onda Bosna i Hercegovina nije demokratska država, već nešto potpuno drugo", poručio je Forto.

U slučaju da Izborni zakon BiH ne pretrpi nikakve izmjene, Forto je istakao da postoje svi uslovi za njihovo održavanje. Tvrdi da će svake nove pozive na pregovore o izmjeni Izbornog zakona tretirati isključivo nakon što se usvoji integracijski paket, "koji će donekle smanjiti manipulaciju i krađu glasova".

Smatra besmislenim da se pregovara o izmjenama izbornog zakona u političkom smislu, ako se zna će se zakon biti poboljšan tehničkim izmjenama.

"Ne dozvoljavamo da nam se smanjena mogućnost krađe glasova na izborima nudi kao politički ustupak", zaključio je Forto u intervju za Fenu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)