Putin stigao u prvu posjetu Sjevernoj Koreji nakon 24 godine  

0
Radiosarajevo.ba
Putin stigao u prvu posjetu Sjevernoj Koreji nakon 24 godine   
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin i Kim Jong Un

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u utorak u prvu posjetu Sjevernoj Koreji nakon 24 godine, obećavajući da će poboljšati trgovinske i sigurnosne veze s tom zemljom i podržavati je u odnosu prema Sjedinjenim Državama

Ruski državni mediji objavili su da je avion s ruskim predsjednikom sletio u Pjongjang oko 2,45 sati ujutro po mjesnom vremenu nakon kraćeg zaustavljanja na ruskom Dalekom istoku.

Putin je rekao da će odnose sa Sjevernom Korejom podignuti na višu razinu te je obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA uoči njegove posjete.

Šta znači pozdrav zbog kojeg je Demirala suspendirala UEFA

Šta znači pozdrav zbog kojeg je Demirala suspendirala UEFA

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istaknuo da su dvije zemlje tokom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i povjerenju.

Putin je zahvalio Sjevernoj Koreji za podršku ruskoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dvije godine, te je obećao podršku nastojanjima Pjongjanga da odbrani svoje interese unatoč, kako je napisao, "pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama SAD-a".

Vladimir Putin najavio posjetu zemlji u kojoj nije bio 24 godine

Vladimir Putin najavio posjetu zemlji u kojoj nije bio 24 godine

Putin je uoči posjete objavio da sa Sjevernom Korejom želi potpisati "sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu".

Njegov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov rekao je da će sporazum uključivati sigurnosna pitanja. Ušakov je rekao da sporazum neće biti usmjeren protiv nijedne zemlje, nego da će biti "nacrt izgleda za buduću suradnju".

Posjet će uključivati razgovore dvojice čelnika u četiri oka, gala koncert, državni prijem, počasne straže, potpisivanje dokumenata i izjave za medije, rekao je Ušakov.

Putin je sjevernokorejskog čelnika ugostio prije devet mjeseci na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume.

Bijela kuća u ponedjeljak je izrazila zabrinutost zbog jačanja odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje. State Department je rekao da je "prilično izvjesno" da će Putin zatražiti oružje za rat u Ukrajini.

Putin će nakon Sjeverne Koreje posjetiti Vijetnam u srijedu i četvrtak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije