Vladimir Putin najavio posjetu zemlji u kojoj nije bio 24 godine

3
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin najavio posjetu zemlji u kojoj nije bio 24 godine
Foto: EPA / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin će 18. i 19. juna posjetiti Sjevernu Koreju, objavio je Kremlj, a riječ je o izuzetno rijetkom putovanju koje ističe sve snažnije partnerstvo Moskve s tom nuklearnom državom.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un prošli je septembar, za vrijeme posjete Dalekom istoku Rusije uputio poziv ruskome predsjedniku da posjeti njegovu zemlju.

Putin nije posjetio Pjongjang od jula 2000. godine.

Detalji akcije 'Rapid': Policajci u stanu u Sarajevu pronašli 70 kilograma amfetamina

Detalji akcije 'Rapid': Policajci u stanu u Sarajevu pronašli 70 kilograma amfetamina

"Na poziv predsjedavajućeg državnih poslova DNRK, Kim Jong Una, Vladimir Putin će od 18. do 19. juna boraviti u prijateljskoj državnoj posjeti Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji", stoji u saopćnju Kremlja te se dodaje da će, nakon Sjeverne Koreje Putin 19. i 20 juna posjetiti i Vijetnam.

Rusija se iznimno trudi da javno istakne informaciju o obnovi svojih odnosa sa Sjevernom Korejom od početka rata u Ukrajini, koji je izazvao najveću krizu u odnosima Moskve i Zapada u zadnjih više od 60 godina.

Takvo Putinovo dodvoravanje Kimu omogućuje mu da izaziva Washington i njegove azijske saveznike, istovremeno osiguravajući opskrbu topništvom za nastavak rata u Ukrajini. 

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici kažu da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila oružje kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini, iako je Sjeverna Koreja opetovano odbijala te tvrdnje kao fikciju koju je izmislila zapadna propaganda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije