Kijev odbio Putinov prijedlog za primirje: 'Ta poruka je ultimatum, on neće stati'

0
Radiosarajevo.ba
Kijev odbio Putinov prijedlog za primirje: 'Ta poruka je ultimatum, on neće stati'
FOTO: AA / Volodimir Zelenski

Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina za prekid vatre ultimatum je kojem se ne može vjerovati, rekao je u petak, 14. juna, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Putin je u govoru održanom ranije u petak rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini ako se Kijev odrekne svojih ambicija da uđe u NATO i u cijelosti preda četiri regije na koje Moskva polaže pravo.

Govoreći za italijansku televizijsku stanicu SkyTG24 na rubu samita G7 u Italiji, Zelenski je rekao da vjeruje da Putin ne bi prekinuo vojnu ofenzivu čak i da mu se ispune njegovi zahtjevi za prekid vatre.

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

"Ta poruka je ultimatum i ne razlikuje se od ranijih poruka", rekao je Zelenski.

"On neće stati", rekao je Zelenski, dodajući da Putin ima ekspanzionističke namjere kao i njemački nacistički diktator Adolf Hitler prije izbijanja Drugog svjetskog rata.

"To je jednako kao što je radio i Hitler... Zato ne bismo smjeli vjerovati tim porukama", dodao je Zelenski.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su Putinove riječi "manipulativne" i da "imaju za cilj obmanuti međunarodnu zajednicu i potkopati diplomatske napore da se postigne pravedan mir".

"Apsurdno je da se Putin, koji je planirao, pripremio i izvršio, zajedno sa svojim saučesnicima, najveću oružanu agresiju u Europi od Drugog svjetskog rata, predstavlja kao mirotvorac", dodalo je ministarstvo.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je za Reuters da "nije moguć kompromis" između Putinovih riječi i ukrajinskih uvjeta za okončanje rata koji je pokrenula Rusija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije