Putin: 'Spremni smo za pregovore, ali ovaj uslov nikada nećemo prihvatiti'

6
AA
Putin: 'Spremni smo za pregovore, ali ovaj uslov nikada nećemo prihvatiti'
Foto: AA / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je Moskva spremna za mirovne pregovore s Ukrajinom u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Hanoiju, glavnom gradu Vijetnama, Putin je rekao da očekuje da će se Zapad usprotiviti njegovoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu.

Zdravi političari će razmišljati o prijedlogu Rusije o Ukrajini ako žele prekinuti sukob, rekao je Putin, upozoravajući da se uslkovi mogu promijeniti u zavisnosti od situacije na bojnom polju.

Obišli smo lokacije gdje se prodaju ulaznice za Europsku utakmicu FK Sarajevo: Evo šta smo snimili

Obišli smo lokacije gdje se prodaju ulaznice za Europsku utakmicu FK Sarajevo: Evo šta smo snimili

Istovremeno, ako Kijev poveže početak mirovnih pregovora s povlačenjem ruskih snaga iz Ukrajine, onda do pregovora nikada neće doći, naglasio je Putin.

O legitimnosti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ruski predsjednik je rekao da očekuje da će ga Zapad zamijeniti u prvoj polovini 2025. godine.

Komentarišući primjedbe generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o stavljanju nuklearnih snaga alijanse u pripravnost, Putin je rekao da Rusija pomno prati takve namjere i da će adekvatno odgovoriti ako se nešto dogodi.

Ruski predsjednik je također napomenuo da vlasti u zemlji razmišljaju o izmjenama nuklearne doktrine jer su "protivnici" snizili prag za upotrebu nuklearnog oružja.

Upitan planira li Moskva da uključi preventivni nuklearni napad u novo izdanje doktrine, predsjednik je rekao "nema potrebe", objašnjavajući da su ruske snage sposobne da odbiju napad protivnika "u kontranapadu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije