Novi globalni poredak: Putin i Kim udružuju snage

7
Radiosarajevo.ba
Novi globalni poredak: Putin i Kim udružuju snage
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin i Kim Jong Un

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, i lider Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, započeli su zvanične aktivnosti u srijedu na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu, obećavši da će unaprijediti odnose između svojih zemalja. Kim je, prema izvještajima sjevernokorejskih medija, srdačno dočekao Putina na aerodromu i podijelio s njim najdublje misli dok su zajedno putovali do državne gostinjske kuće.

Fotografije ruskih medija prikazuju vojnike i veliki broj civila okupljenih na trgu pored rijeke Taedong, uključujući djecu s balonima i ogromnim portretima dvojice lidera, dok nacionalne zastave krase Veliku narodnu studijsku salu.

Putin, koji je stigao prije svitanja, nalazi se u svojoj prvoj posjeti glavnom gradu Sjeverne Koreje nakon 24 godine. Ova posjeta obećava promjenu decenijskih odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje, dok se obje zemlje suočavaju s međunarodnom izolacijom.

Nermin Nikšić kategorično najavio: 'Dodikov dokument o razdruživanju ćemo proslijediti pravosuđu'

Nermin Nikšić kategorično najavio: 'Dodikov dokument o razdruživanju ćemo proslijediti pravosuđu'

Partnerstvo između Rusije i Sjeverne Koreje nazvano je "motorom za ubrzanje izgradnje novog multipolarnog svijeta", a Putinova posjeta simbolizira neuništivost i trajnost prijateljstva i jedinstva između ovih zemalja, izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Rusija koristi sve toplije odnose sa Sjevernom Korejom kako bi zaintrigirala Washington, dok je izolovana Sjeverna Koreja dobila političku i ekonomsku podršku iz Moskve. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici zabrinuti su da bi Rusija mogla pomoći sjevernokorejskim raketnim i nuklearnim programima, koji su zabranjeni rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, optužujući Pjongjang za pružanje balističkih raketa i artiljerijskih granata koje Rusija koristi u svom ratu u Ukrajini. Moskva i Pjongjang negiraju ove optužbe.

Kim je dočekao Putina, rukovao se s njim i razgovarao pored Putinovog aviona, a zatim su se zajedno vozili u Putinovoj ruskoj limuzini Aurus do Kumsusan državne gostinjske kuće. Doček je bio relativno skroman, s Kimom koji je pozdravio ruskog lidera na crvenom tepihu bez velike ceremonije.

Putin je prije dolaska pohvalio Pjongjang za otpor prema američkom ekonomskom pritisku, naglasivši važnost stvaranja "multipolarnog svijeta." U članku na naslovnoj stranici glavnog sjevernokorejskog partijskog lista, Putin je obećao razvijati alternativne trgovinske i financijske mehanizme koji nisu pod kontrolom Zapada.

Rachel Minyoung Lee, analitičarka programa 38 North u Washingtonu, napisala je da ovaj članak implicira priliku za ekonomski rast Sjeverne Koreje unutar anti-zapadnog ekonomskog bloka pod vodstvom Rusije. "Ako Pjongjang vidi Rusiju kao održivog dugoročnog partnera, postoji još manje poticaja za pokušaj poboljšanja odnosa sa Sjedinjenim Državama," rekla je.

Putin je također izdao predsjednički ukaz uoči posjete, navodeći da Moskva želi potpisati "sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu" sa Sjevernom Korejom, uključujući sigurnosna pitanja. Ushakov je rekao da sporazum neće biti usmjeren protiv bilo koje druge zemlje, ali će "definisati perspektive za dalju saradnju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije