Putin šokirao novim potezom zbog Buče: "Potreban mu je advokat"

1
Radiosarajevo.ba
Putin šokirao novim potezom zbog Buče: "Potreban mu je advokat"
Foto: EPA-EFE/ Twitter - The Guardian / Putin šokirao novim potezom

"Kremlj ne samo da ratne zločine naziva lažnim, već sada promovira optužene. Putin je sada promovisao 64. motornu brigadu u zvanje 'Čuvari'. To je jedna od jedinica koje su prijavljene da su djelovale u Buči".

Naveo je ovo dopisnik The Guardiana Andrew Roth. Ova vijest je izazvala mnoge reakcije, a putem Twittera su stigla i prva objašnjenja o čemu se radi.

"Oznaka 'Čuvari' je izuzetna čast koja se obično rezervira za jedinice koje daju najveći doprinos u borbi, a posebno za one koje su izgubile velike količine vojnika na dužnosti.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Putinova odluka degradira žrtve vojnika iz Drugog svjetskog rata koji su zaslužili tu titulu", napisao je doktor Ian Garner.

Također, jedan od komentara koji se istakao na Twitteru glasi:

" Putin promoviše one koji su krivi za zločine protiv čovječnosti?... Potreban mu je advokat!".

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ukrajinske optužbe, ističući da su snimke i fotografije na kojima se vide poginuli u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske Vlade.

Buča je postala jedno od početnih žarišta za istrage ratnih zločina koje su počinile ruske snage.

Francuski stručnjaci za forenziku stigli su u grad u blizini Kijeva prošle sedmice kako bi pomogli ukrajinskim vlastima da utvrde šta se dogodilo, dok je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, Karim Khan, ocijenio Ukrajinu "mjestom zločina" kada je posjetio Buču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije