Užasne izjave iz Rusije: 'Buča je krivotvorina, dobro izrežiran, tragičan show'

3
Hina
Užasne izjave iz Rusije: 'Buča je krivotvorina, dobro izrežiran, tragičan show'
FOTO: AA / Ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva

Optužbe zapadnih zemalja da su ruski vojnici počinili ratni zločin ubijanjem civila u Buči "monstruozna su krivotvorina" osmišljena kako bi se ocrnilo rusku vojsku, rečeno je iz Kremlja u utorak.

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošle sedmice, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo u Buči.

"Jednostavno, to je dobro izrežiran – ali tragičan – show", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. "Svrha je te krivotvorine ocrniti rusku vojsku – ali to im neće uspjeti", rekao je.

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Ponovno pozivamo međunarodnu zajednicu: distancirajte se od emocionalne percepcije i mislite svojom glavom", rekao je Peskov.

"Usporedite činjenice i shvatit ćete o kakvoj je monstruoznoj krivotvorini riječ", rekao je.

Ukrajina je optužila Rusiju za genocid, a američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je optužio ruskoga kolegu Vladimira Putina za ratni zločin i pozvao na suđenje.

Bidenovi komentari su neprihvatljivi i ne priliče lideru Sjedinjenih Država, kaže Kremlj.

I dok zapadne zemlje pozivaju na nove oštrije sankcije zbog zločina koji su ih zgrozili i protjeruju ruske diplomate, ruski dužnosnici sveudilj ponavljaju da je riječ o lažiranju u sklopu posvemašnje antiruske paranoje.

"Te su krivotvorine skuhali u ciničnoj imaginaciji ukrajinske propagande", rekao je Dmitrij Medvedev, nekadašnji predsjednik Rusije (2008. do 2012.), a sada zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti.

Te su krivotvorine za velike svote skuhale zapadne PR agencije i “poslušne” nevladine organizacije, tvrdi Medvedev no ne podastire specifične dokaze.

Ukrajinske snage spremne su ubijati vlastite državljane kako bi ocrnile Rusiju, optužuje Medvedev.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da ima dokaze o tome da je 72. Ukrajinski centar za psihološke operacije pomogao izvesti takvu propagandu u selu 23 kilometara udaljenom od Kijeva kao i u gradovima kao što su Sumi, Konotop i drugi.

Rusija te dokaze nije objavila, no optužuje zapadne medije za pretjeranu pristranost u praćenju rata u Ukrajini te tvrdi da ih ne zanima nimalo ruska zabrinutost zbog širenja NATO-a na istok.

Zapad je kolektivno zatvorio oči i začepio uši i ne želi ništa čuti”, tvrdi Peskov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije