Putin proglasio vanredno stanje: Izlile se do sada najveće količine goriva

Radiosarajevo.ba
Putin proglasio vanredno stanje: Izlile se do sada najveće količine goriva
Foto: Screenshot / Izlijevanje nafte u Rusiji, juni 2020.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio je vanredno stanje nakon što se 20.000 tona dizelskog goriva izlilo u rijeku unutar Arktičkog kruga.

Do izlijevanja je došlo kada se u petak urušio rezervoar za gorivo, u elektrani u blizini grada Norilsk.

Pogonom upravlja Nornickel, čije su tvornice na tom području učinile grad jednim od najzagađenijih mjesta na Zemlji, piše The Guardian.

Tokom press konferencije u srijedu, Putin je izgrdio šefa podružnice Nornickel koja je vlasnik elektrane NTEK, nakon što su zvaničnici rekli da kompanija nije prijavila incident.

„Zašto su vladine agencije saznale za to samo dva dana nakon incidenta? Hoćemo li čuti o vanrednim situacijama iz društvenih medija? Jeste li tamo sasvim zdravi?", rekao je ruski predsjednik Sergeju Lipinu, šefu NTEK-a.

Iz Nornickela su pak kazali da je NTEK izvijestio o onome što se dogodilo na "pravovremen i pravilan" način.

Guverner regije Krasnojarsk, gdje se nalazi Norilsk, rekao je Putinu da je za stvarnu situaciju saznao tek u nedjelju nakon što su se u društvenim medijima pojavile "alarmantne informacije".

Ruski istražni odbor objavio je da je pokrenuo tri krivične istrage nesreće i pritvorio zaposlenika elektrane.

Alexej Knizhnikov iz Svjetskog fonda za divlje životinje rekao je da je grupa za zaštitu okoliša bila ta koja je upozorila nakon što su potvrdili nesreću kroz svoje izvore.

„To su ogromne količine. Bilo im je teško to prikriti“, dodao je.

Izlijevanje je znatno veće od onog u Kerču iz 2007. godine, kada je iscurilo 5.000 tona nafte.

Izlijevanje u tjesnac Crnog mora bilo je najveće koje je imala Rusija i zahtijevalo je intervenciju vojske i stotina dobrovoljaca.

Knizhnikov je pak kazao da je dizelsko gorivo lakše od nafte, pa će vjerovatno ispariti, ali ne i potonuti, te da je i „toksičnije za čišćenje“.

Rijeka Ambarnaya teško će se očistiti jer je previše plitka, rekli su Putinu zvaničnici.

Ruski ministar zaštite okoliša, Dmitrij Kobylkin, izjavio je da misli da je spaljivanje goriva, koje neki predlažu, previše rizično.

„To je vrlo teška situacija. Ne mogu zamisliti da gori toliko goriva na teritoriji Arktika ... takav ogroman požar nad takvim područjem bit će veliki problem", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije