Putin: Primjeri Iraka i Libije pokazali su Sj. Koreji šta je najbolja zaštita

Radiosarajevo.ba
Putin: Primjeri Iraka i Libije pokazali su Sj. Koreji šta je najbolja zaštita
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da su primjeri Iraka i Libije ubijedili rukovodstvo Sjeverne Koreje da ih samo nuklearno oružje može zaštititi.

"Pjongjang neće odustati od svog vojnog programa pod pritiskom sankcija i vojnih prijetnji jer su ga primjeri Iraka i Libije ubijedili da je nuklearno odvraćanje jedini kredibilan način da se osigura sigurnost", poručio je Putin na susretu s novinarima u utorak.

Dodao je da je "porast i jačanje vojne histerije u takvim uvjetima besmisleno i predstavlja put u ćorsokak".

"To bi moglo dovesti do globalne, planetarne katastrofe i ogromnog gubitka ljudskih života. Ne postoji drugi način da se riješi sjevernokorejsko nuklearno pitanje, osim mirnog dijaloga", dodao je predsjednik Putin.

Podsjetio je da su invazija SAD-a na Irak 2003. godine i intervencija NATO-a u Libiji 2011. godine desile nakon što su se lideri tih zemalja povinovali međunarodnom pritisku i odustali od svojih programa oružja za masovno uništenje u zamjenu za olakšanje sankcija.

Sjeverna Koreja je odabrala konfrontaciju s međunarodnom zajednicom i uspješno razvijala nuklearno oružje.

"Kao što sam jučer rekao kolegama, oni će jesti travu, ali neće zaustaviti svoj program sve dok se ne budu osjećali sigurnim", rekao je Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije