Pune mrtvačnice u Rusiji: "Pogledajte snimku, ovako izgleda COVID"

3
Radiosarajevo.ba
Pune mrtvačnice u Rusiji: "Pogledajte snimku, ovako izgleda COVID"
PrtScr / ...

Udovi beživotnog tijela vise s nosila na odjelu bolnice dok se samo nekoliko metara dalje pacijenti s koronavirusom bore za svoj život, piše CNN. Starija žena teško diše, a njena očajnička borba za dah čuje se u podlozi još jednog od mnogih uznemirujućih videozapisa s mobitela nastalih u bolnicama širom Rusije.

"Ovako izgledaju naše noći: zastrašujuće", kaže muški glas na snimci koju je CNN-u ustupio 'Liječnički savez', ruski liječnički sindikat sklon opoziciji, koji kaže da je video sredinom oktobra snimio član bolničkog osoblja u Uljanovsku, gradu oko 700 km istočno od Moskve.

"Još ih je dvoje dole na našem odjelu", kaže dok snima jedan leš. "Ovako COVID-19 ubija sve."

Ovaj jezivi videozapis samo je jedan od nekoliko koje je CNN dobio i koji otkrivaju zastrašujuće uslove u prenatrpanim bolnicama. Neke snimke prikazuju mrtvačnice s ogoljenim tijelima, nagomilane jedno na drugo na prljavim podovima, u prizorima koji više nalikuju ratnim zonama nego bolnicama.

Dok se Rusija bori da pandemiju stavi pod kontrolu, videozapisi su jedan od nekoliko znakova koji ukazuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći nego što pokazuju službeni podaci.

Rusija kaže da je od 16. studenoga više od 33.000 ljudi umrlo od infekcije COVID-19. No, taj broj osporavaju kritičari koji kažu da Kremlj umanjuje brojke, piše Jutarnji.

"Mislim da je stvarna brojka oko 130.000 ljudi", kaže Alexey Raksha, bivši vladin statističar koji je svoje procjene izradio na službenim podacima o prekomjernim smrtnim slučajevima - broju smrtnih slučajeva iznad onoga što bi se normalno moglo očekivati - kako bi procijenio danak od pandemije.

Koristeći podatke lokalnih registara, Raksha procjenjuje da je Rusija od aprila do novembra dosegla oko 160.000-170.000 viška smrtnih slučajeva. Otprilike 80 posto ovih smrtnih slučajeva pripisuje COVID-u.

Između aprila i septembra 2020, službeni ruski podaci o prekomjernoj smrtnosti iznosili su otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu, navodi Rosstat, ruska statistička agencija. No, službeni broj smrtnih slučajeva od COVID-a za to je razdoblje oko 21.000 ljudi.

Još nema dostupnih podataka Rosstata za oktobar i novembar, ali sudeći prema službenim podacima koje je objavio nacionalni centar za odgovor na koronavirus, širenje pandemije jako je ubrzano.

Raksha kaže da je napustio Rosstat u julu nakon što se javno oglasio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve povezane s koronavirusom. Kaže da je nesklad između službenih podataka i njegovih izračuna izražen zbog načina na koji Rusija klasificira svoje žrtve od COVID-a.

Prošlog je mjeseca ruska vlada priznala da su njene zdravstvene ustanove pod sve većim opterećenjem, a zamjenica premijera Tatyana Golikova rekla je da su bolnički kreveti u pet najugroženijih regija već popunjeni više od 95 posto.

Jedan vozač hitne pomoći u Saratovskoj regiji na jugozapadu Rusije - koji je sa CNN-om razgovarao pod uvjetom da ostane anoniman zbog straha od problema koje bi mogao imati na poslu - rekao je da je situacija u njegovoj bolnici 'u neredu'.

"Liječnici čak odbijaju primati starije pacijente s poteškoćama u disanju", rekao je. 'Kažu im da ih nije potrebno hospitalizirati. Ali, pravi je razlog što na odjelu nema dovoljno mjesta.'

U drugom videozapisu snimljenom u preopterećenoj mrtvačnici, muški glas govori: 'Ovdje bismo teško mogli naći neko mjesto. To je poput horor filma.'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije