Prvomajski protesti u Berlinu: Uhapšeno 240 osoba, povrijeđeno 30 policajaca

0
Radiosarajevo.ba
Prvomajski protesti u Berlinu: Uhapšeno 240 osoba, povrijeđeno 30 policajaca
EPA / Protesti u Njemačkoj

Prvi maj, godišnji praznik za radnička prava, obično najavljuju glasni protesti i dobro posjećeni ulični marševi.

Tako je bilo i ove godine u Berlinu, gdje su mnogi ljudi bili nezadovoljni trenutno važećim ograničenjima koronavirusa, prenosi Deutsche Welle.

Hiljade policajaca bilo je pri ruci uoči i nakon protesta, a nemiri su se pojavili i među lijevim i desnim demonstrantima.

Demonstranti u Berlinu bacali su boce, petarde i kamenje na policiju tokom prvomajskih marševa u četvrti Neukölln u glavnom gradu Njemačke.

Prema policijskim zbirkama, na skupu je sudjelovalo 5.000 ljudi, dok su organizatori odaziv približili na 20.000. Policija je privela nekoliko demonstranata, a povrijeđeno je i 30 policajaca.

Oko 4.000 policajaca bilo je raspoređeno na ulicama Berlina, gdje su protekli prvomajski skupovi bili popraćeni neredom, posebno nakon što je pala noć. U subotnjim sukobima demonstranata i policije zapaljene su kante za smeće i ulične barikade.

Protesti su održani u drugim evropskim prijestonicama kao što je Pariz gdje je uhapšeno 46 ljudi. Demonstranti u Parizu palili su kante za smeće i razbijali prozore banaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije