Prvi u SAD: Oni su omogućili besplatno testiranje za baš sve građane

Radiosarajevo.ba
Prvi u SAD: Oni su omogućili besplatno testiranje za baš sve građane
Foto: EPA-EFE / Los Angeles

Los Angeles nudi besplatno testiranje na COVID-19 svim stanovnicima, čime je postao prvi veliki grad u SAD koji je to učinio.

"Imamo kapacitet, ne čekajte, ne lutajte i ne rizikujte da zarazite druge", rekao je gradonačelnik Eric Garcetti na konferenciji za novinare u srijedu, prenosi CNN.

Ova mogućnost dostupna je od srijede navečer, a Garcetti je dodao da nema ograničenja u broju testova koje stanovnici mogu dobiti.

Rezultati testiranja mogu se očekivati za 24 do 48 sati.

Garcetti je na konferenciji za novinare rekao da će testiranje biti dostupno samo za stanovnike grada, ali je na gradskoj web stranici saopćeno da se i stanovnici okruga Los Angeles mogu prijaviti na besplatan test.

Oni koji imaju simptome imat će prioritet, ali Garcetti je potaknuo i asimptomatske stanovnike na testiranje.

"Ako smatrate da vam treba test, uradite ga. Ako želite biti sigurni, uradite ga", rekao je Garcetti.

Odluka o proširenju dostupnosti testova uslijedila je nakon što je grad otvorio više lokacija za testiranje i ustanovio da ih ostaje „viška“ svake noći.

Postoje 34 mjesta za testiranje u gradu i okrugu Los Angelesa, s mogućnostima testiranja 18.000 ljudi dnevno. Na svim ovim mjestima testirano je više od 140.000 ljudi.

Zdravstveni stručnjaci rekli su da bi države trebale povećati testiranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije