Prva zemlja u Europi uvela karantin zbog majmunskih boginja

1
AA
Prva zemlja u Europi uvela karantin zbog majmunskih boginja
Foto: Printscreen / health.clevelandclinic.org / Ilustracija

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obveznu 21-dnevni karantin zbog majmunskih boginja.

Vlasti Belgije uvele su obaveznu 21-dnevnu izolaciju za osobe kod kojih je dijagnosticirano oboljenje majmunske boginje (monkeypox), javlja Anadolu Agency (AA).

U Belgiji su u petak potvrđena tri slučaja zaraze majmunskim boginjama, a ta zemlja je postala prva u svijetu koja je uvela obaveznu trosedmičnu izolaciju za zaražene tim virusom.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Iako se od osoba u visokorizičnom kontaktu ne traži da se samoizoliraju, vlasti Belgije preporučuju da se takve drže podalje od osoba sa niskim imunitetom.

Slučajevi rijetke, ali potencijalno smrtonosne bolesti majmunskih boginja zabilježeni su proteklih sedmica u nekoliko evropskih zemalja te u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identificirana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Do danas niko nije preminuo od virusne bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije