COVID / Prvi u svijetu: Kuba počela sa vakcinacijom djece starije od dvije godine

07. 09. 2021. u 12:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kuba je u ponedjeljak postala prva država svijeta koja je cijepila djecu u dobi od dvije godine i stariju cjepivom protiv COVID-19, pri čemu je korišteno domaće cjepivo koje još nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Država s 11,2 miliona ljudi namjerava cijepiti svu djecu prije ponovnog otvaranja škola, većim dijelom zatvorenih još od marta 2020, piše Hina.

Nova školska godina počela je u ponedjeljak, ali se nastava odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Nakon što je dovršila klinička ispitivanja na maloljetnicima svojim cjepivima Abdala i Soberana, Kuba je u petak počela s kampanjom cijepljenja djece u dobi od 12 godina i onih starijih.

U ponedjeljak je počela distribucija cjepiva za dobnu skupinu od 2 do 11 godina u središnjoj pokrajini Cienfuegos.

U još nekoliko država svijeta odobreno je cijepljenje djece u dobi od 12 godina naviše, a neke provode ispitivanja na mlađoj djeci.

Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venezuele izvijestile su da planiraju cijepiti i mlađu djecu, no Kuba je to prva realizirala.

Od 5700 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, koliko ih je na Kubi zabilježeno od početka izbijanja pandemije, gotovo pola ih je evidentirano u posljednjih mjesec dana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)