Protesti u Tunisu: Vlasti tokom ramazana hapse one koji ne poste

Srna
Protesti u Tunisu: Vlasti tokom ramazana hapse one koji ne poste
Tunisia live / Arhiva
Više desetina građana Tunisa demonstriralo je proteklih dana na ulicama ove države zbog hapšenja građana koji ne poste tokom ramazana.

Demonstranti su vlastima iznijeli zahtjev da bude ostvareno njihovo pravo da jedu i piju u javnosti tokom svetog islamskog mjeseca, jer ne postoji zakon koji im to zabranjuje.

Ipak, svake godine tokom ramazana nastaje novi problem u ovoj sjevernoafričkoj državi, zbog toga što je država "zaštitnik vjere" iako ustav garantira "slobodu uvjerenja i svijesti".

Nakon poziva organizacije “Ne protiv naše volje” demonstranti su izašli na ulice uzvikujući da je “sloboda pojedinca garantirana Ustavom”.

Demonstranti su protestirali i zbog hapšenja osoba koje ne poste. Početkom juna četvorica muškaraca su osuđena na mjesec dana zatvora zbog “nepristojnog ponašanja u javnosti”, jer su jeli tokom dana. Od revolucije 2011. godine u Tunisu su neprestani pozivi na pravo da se ne posti i ovo nisu prve slične demonstracije u toj zemlji.

Većina kafića i restorana u Tunisu zatvorena je danju tokom ramazana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije