17. noć ramazana / Obilježena Noć bitke na Bedru: Svjetlo radosti, nada i Božija milost

11. 06. 2017. u 23:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Muslimani u Bosni i Hercegovini i njenoj prijestolnici Sarajevu obilježili su 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke na Bedru ili Lejletul-Bedr.

U skladu s tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, je prigodnim programima obilježena u džematima širom Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu je tim povodom organiziran centralni program u Sultan Fatihovoj, poznatijoj kao Careva džamija. Prije teravih-namaza, članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo izveli su prigodan program, a predavanje o bici koja je bila prva i jedna od najvažnijih u historiji islama i muslimana održao je Mensur ef. Kerla.

"Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja, a Lejletul-kadr je svjetlo radosti, nada i Božija milost", kazao je ranije direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović.

Naime, druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda, iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Inače, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA