Muslimani sutra obilježavaju Lejletul-Bedr, jednu od najznačajnijih noći

AA
Muslimani sutra obilježavaju Lejletul-Bedr, jednu od najznačajnijih noći
Muslimani u BiH regiji će u nedjelju, 11. juna, obilježiti 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke Bedru ili Lejletul-Bedr.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu tim povodom će biti organiziran prigodan program u Sultan Fatihovoj, poznatijoj kao Careva džamija.

Kako je navedeno u saopćenju iz Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH, program u Carevoj džamiji, nakon teravih-namaza, izvesti će članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a u okviru programa bit će održano predavanje.

U skladu s tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, bit će prigodnim programima obilježena i u džematima širom BiH.

Naime, druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda, iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije