Lukomir sinoć na iftaru ugostio 23 postača iz Sarajeva

Fena
Lukomir sinoć na iftaru ugostio 23 postača iz Sarajeva
U zalasku sunca, smiraju dana u akšam, a onda mjesečinom obasjanim planinskim vrhovima uživali su jučer gosti u Lukomiru, koji su iz Sarajeva došli na iftar u ovo posebno selo.

"Grupa od 23 postača obišla je selo koje je na 1.495 metara nadmorske visine, družili su se s mještanima Lukomira i onda u Ljetnoj bašti, ugostiteljskom objektu u porodičnom domaćinstvu Mine i Muje Masleše se družili uz iftar", rekao je za Fenu Muamer Drugovac, direktor Avantura i planinarski vodič koji je bio vođa jučerašnje posjete Lukomiru.

Naglašava da su putnici u povratku iz Lukomira izrazili želju da naredne sedmice Avantur organizira posjetu srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovac s iftarom u obližnjem selu  Mijakovići.

Zadovoljstvo je u povratku bilo upotpunjeno noćnom slikom Lukomira i planinskog masiva Visočice i Bjelašnice obasjanih mjesečinom. Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine.

Obilazeći mjesečinom obasjanu zaključanu kuće Nure Čomor, prisjetili su se 88-godišnje nane kako su  posjetioci oslovljavali najstariju stanovnicu Lukomira, koja je umrla prošle godine u martu.  Bila je "zaštitni znak" Lukomira  koja je planinare i turiste koji su dolazili da vide jedino autentično bosansko selo na 1.495 metara nadmorske visine i u kojem kao da je vrijeme stalo u kamenim kućama pokrivenim šindrom, dočekivala u  tradicionalnoj nošnji s dukatom koji je ukrašavao njeno  dobrano izborano čelo.

Dočekivala ih je ispred vrata svoje kuće, koja je bila starija od nje. Živjela je sama, plela je čarape i sijala baštu. Tokom zime  boravila je u Sarajevu, kod brata, koji je nedavno postavio na njenoj kući spomen ploču kao sjećanje na Nuru i njenog muža.

Naredni "visokogorski" iftari su osim Bobovca, planirani na Trebeviću i Bukoviku, Prokoškom jezeru, kao i prethodna tri ramazan, kaže Drugovac, te uz rijeke iftar na Buni u Blagaju i na obali Drine u Goraždu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije