Protesti se šire: Prosvjedi i u Europi i Africi za Georgea Floyda, sukob u Istanbulu

Hina
Protesti se šire: Prosvjedi i u Europi i Africi za Georgea Floyda, sukob u Istanbulu
Foto: EPA-EFE / Jadon Sancho iz Borussije

Ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda izazvalo je prosvjede i izvan Sjedinjenih Država, od Amsterdama do Nairobija koji su ukazali na problem rasizma i u tim gradovima.

Dok bjesne prosvjedi u SAD-u, pokretu "Život crnca je vrijedan" pridružili su se brojni europski i afrički gradovi.

Mirni prosvjednici upozorili su na društvenu nejednakost i institucionalni rasizam koji proizlaze iz kolonijalne prošlosti Nizozemske, Velike Britanije i Francuske.

"Ako vjerujete da u Nizozemskoj nemamo problem s rasizmom, okrenite se i krenite kući", rekla je Jennifer Tosch iz Black Heritage Amsterdam Tours okupljenima u Amsterdamu.

Tosch i drugi povukli su poveznicu između Floydove smrti i nekadašnjeg robovlasništva.

U Londonu je prosvjednik nosio transparent "Velika Britanija nije nevina".

U Berlinu je oko 2.000 ljudi prosvjedovalo ispred američke ambasade, a dvojica fudbalera Bundeslige u ponedjeljak su nosila majicu s natpisom "Pravda za Georgea Floyda".

Sličnu poruku poslao je Dominique Sopo iz francuske nevladine organizacije SOS rasizam koji je organizirao manji prosvjed ispred američkog veleposlanstva u Parizu.

"Problem rasizma među policajcima, ali s manje nasilja, problem je koji muči i Francusku."

U Istanbulu se više od 50 prosvjednika sukobilo s policajcima, a najmanje petero ih je privedeno.

Ispred američke ambasade u Nairobiju prosvjednici su držali transparente "Život crnca je vrijedan" i "Zaustavite izvansudska ubojstva". Organizator prosvjeda Nafula Wafula rekao je da je nasilje nad crncima prisutno u cijelom svijetu i podsjetio na ubojstva zatvorenika u Keniji.

Planiraju se prosvjedi i u Gambiji, Britaniji, Španiji i Portugalu.

U Španiji će prosvjednici obilježiti smrt Floyda i "svih sestara i braće koji su umrli od ruke institucionalnog rasizma na našim ulicama", objavila je afrička organizacija CNAAE.

Portugal će se na okupljanju pozabaviti "mitom da Portugal nije rasistička zemlja".

No, nisu svi u Europi na strani prosvjednika. Španjolska desničarska stranka Vox i nizozemska protuislamska Slobodarska stranka nazvali su prosvjednike "teroristima" i podržali američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Izražavamo podršku Trumpu i Amerikancima koji gledaju kako im naciju napadaju ulični teroristi koje podupiru progresivni milijunaši", objavljeno je na Twitter profilu stranke.

"Napadaju Bijelu kuću. Ovo nije prosvjed, nego anarhija #terorista Antife", tvitao je nizozemski političar Geert Wilders.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije