Lik Georgea Floyda na zidinama razorenog Idliba

AA
Lik Georgea Floyda na zidinama razorenog Idliba
Foto: AA / Lik Georgea Floyda u Siriji

Lik američkog crnca Georgea Floyda, koji je smrtno stradao od posljedica policijskog nasilja, iscrtan je na zidinama razorenog sirijskog grada Idliba.

Sirijski umjetnik Aziz Esmer (36) iz Idliba poznat je po svojim radovima na zidovima kuća u Idlibu koje su porušene tokom bombardovanja Assadovih snaga.
Esmer kroz svoje radove tematizira aktuelne teme a ovoga puta je odlučio je odati počast stradalom Floydu te mu je posvetio mural u Idlibu.
Na fotografijama zabilježenim dronom, na zidu se osim lika Floyda mogu pročitati i poruke "Ne mogu disati" i "Stop rasizmu".

Lik Georgea Floyda u Siriji - undefinedFoto: AA: Lik Georgea Floyda u Siriji

Esmer je osudio sve češće rasističke napade na crnce u SAD-u, te poručio kako je i ovaj mural i njegov način solidarnosti s žrtavama rasizma.

"Međunarodna zajednica već 10 godina šuti o ubistvima počinjenim nad Sirijcima. Mi smo zbog toga razočarani, ali naša poruka kao ljudi je da smo zagovornici mira i ljubavi", poručio je Esmer. 

Floyd je uhapšen u ponedjeljak prošle sedmice u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat.

Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Zbog smrti 46-godišnjeg Floyda širom SAD-a već danima traju masovne demonstracije koje su izazvale nerede u skoro svim većim gradovima te zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije