Brat George Floyda došao na mjesto spomen-obilježja u Minneapolisu

Radiosarajevo.ba
Brat George Floyda došao na mjesto spomen-obilježja u Minneapolisu
Facebook/Screenshot / Minneapolisu

Brat George Floyda na mjesto je improviziranog spomen-obilježja u Minneapolisu u Sjedinjenim Državama, koje možete pratiti uživo.

Inače, Georgeova braća ispričali su CNN-u kako George nikada nije nikome učinio loše i opisali su ga kao "nježnog diva".

"Mogli su ga omamiti elektrošokerom ili suzavcem. Umjesto toga, koljenom su pritisnuli njegov vrat i samo sjedili na njemu", rekao je njegov brat Philonise i dodao da se policija "tako ne bi ponašala ni prema životinji".

Sahrana Georgea Floyda, nakon čije nasilne smrti je pokrenut val protesta u SAD-u, održat će se u četvrtak.

Informaciju je objavio guverner Minnesote Tim Walz.

“To će biti važan događaj za Minneapolis i Minnesotu, kao i za naciju. Taj proces slavljenja života koji je uzet pred nama, prilika je za vodstvo”, rekao je.

Podsjetimo, Floyd je preminuo nakon što mu je policajac koljenom prikliještio vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati". Prisutna su bila četiri policajca, a sve je snimila slučajna prolaznica. Sve se desilo nakon što je Floyd priveden pod sumnjom da je kupovinu platio nevažećim čekom u prodavnici u Minneapolisu. 

Policajac Derek Chauvin je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata.

Zbog protesta, u barem 40 gradova uveden je policijski sat, pripadnici Nacionalne garde aktivirani su u 15 država i u Washingtonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije