Protesti na Novom Zelandu zbog ubistva Georgea Floyda

Radiosarajevo.ba
Protesti na Novom Zelandu zbog ubistva Georgea Floyda
Foto: EPA-EFE / Protesti na Novom Zelandu

Na hiljade Novozelanđana u ponedjeljak je mirno marširalo ulicama novozelandskih gradova uzvikujući Crni životi su bitni u znak solidarnosti s Georgeom Floydom, Afroamerikancem koji je preminuo u policijskom pritvoru u Sjedinjenim Državama prošle sedmice.

Marševi na Novom Zelandu dio su brojnih protesta širom svijeta, od Londona do Berlina i od Australije do Nizozemske, nakon objave snimka koji prikazuje bijelog policajca u Minneapolisu kako kleči na Floydovom vratu skoro devet minuta prije nego što je preminuo prošlog ponedjeljka.

Incident je izazvao zgražanje u Sjedinjenim Državama, u jeku kampanje za predsjedničke izbore i popuštanja striktnih naređenja građanima da ostanu u kućama tokom pandemije koronavirusa koja je milione Amerikanaca ostavila bez posla.

Demonstranti u gradu Aucklandu na Novom Zelandu sjedili su na cesti nakon što su obavili mirni marš, dok su podizali stisnute pesnice u znak jedinstva s američkim građanskim pokretom 'Crna moć'.

Govornici su pozvali premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern da osudi ubistvo Floyda kao zločin iz mržnje, kao što je to učinila nakon masovnih ubistava 15. marta prošle godine, kada je napadač ubio 51. poklonika u Christchurch džamiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije