Propala još jedna velika američka banka - treća u manje od dva mjeseca

4
Radiosarajevo.ba
Propala još jedna velika američka banka - treća u manje od dva mjeseca
Foto: EPA-EFE / Propala i First Republic Bank

Federalni regulatori preuzeli su veliku američku banku First Republic Bank i bit će prodana JPMorganu - što je čini trećom velikom bankom koja je propala u manje od dva mjeseca.

Federal Deposit Insurance Corp. istodobno je u ponedjeljak ujutro objavila da je zaplijenila banku i da će JPMorgan Chase, najveća banka u Americi, kupiti gotovo svu imovinu i depozite banke.

Glasnogovornik Ministarstva financija pokušao je umiriti tržišta i javnost nakon što je First Republic, s 229,1 milijardu dolara ukupne imovine u trenutku zatvaranja, zasjenila banku Silicon Valley (209 milijardi dolara u vrijeme zatvaranja) i postala druga najveća 'banka-neuspjeh' u američkoj historiji.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

"Bankarski sistem ostaje zdrav i otporan, a Amerikanci bi trebali biti sigurni u sigurnost svojih depozita i sposobnost bankovnog sistemu da ispuni svoju ključnu funkciju davanja kredita poduzećima i obiteljima", rekao je glasnogovornik u izjavi.

Intervencija dolazi nekoliko dana nakon što je First Republic izvijestila o gubitku oko 40 posto svojih depozita u prvom kvartalu ove godine. Usred rastućih kamatnih stopa i nakon neuspjeha Silicon Valley Bank i Signature Bank ove godine, rastuća grupa štediša nastojala je prebaciti svoj novac u banke koje se smatraju sigurnijima i nude privlačnije povrate.

Urušava se još jedna velika američka banka: Cijena dionica 'duboko potonula', depoziti se tope

Urušava se još jedna velika američka banka: Cijena dionica 'duboko potonula', depoziti se tope

Među bankama srednje veličine, First Republic je bila najviše pogođena ovim trendom: od sredine marta, oko 70 posto njenih depozita bilo je neosigurano, prema Bank of America, što znači da su bili veći od FDIC-ovog garantiranog limita od 250.000 USD.

Unatoč infuziji od 30 milijardi dolara od 11 sličnih banaka sredinom marta, First Republic nije mogla zaustaviti krvarenje: njene su dionice pale za više od 75 posto u proteklih 30 dana. Opseg gubitaka depozita zajmodavca sa sjedištem u San Franciscu bio je iznimno visok u usporedbi s drugim regionalnim bankama, koje su ove godine zabilježile pad depozita u prosjeku od otprilike pet posto, prema Goldman Sachs Economic Research.

"Ipak, brzi bijeg depozita iz 'Prve Republike' stvorio je mnogo tjeskobe u cijeloj industriji", rekao je Tim Coffey, direktor u Janney Montgomery Scott, grupi za financijske usluge.

Uz neosigurane depozite, First Republic također je imala mnoge zajmove s fiksnim, dugoročnim kamatama koje su počele gubiti na vrijednosti jer su Federalne rezerve stalno povećavale svoju referentnu stopu. First Republic je u priopćenju za javnost prošle sedmice rekla da traži pomoć za preoblikovanje svoje bilance nakon masovnog bijega depozita.

Propala i First Republic Bank
Foto: EPA-EFE: Propala i First Republic Bank

U petak navečer, banka je saopćila: "Razgovaramo s više strana o našim strateškim opcijama dok nastavljamo pružati usluge našim klijentima."

David Faber iz CNBC-a izvijestio je prošlog utorka da je First Republic pokušavala prodati imovinu većim bankama da prikupi dodatni kapital, ali nije bilo jasno da li su druge banke spremne kupiti je. Bloomberg News također je prošlog utorka izvijestio da First Republic namjerava prodati do 100 milijardi dolara zajmova i vrijednosnih papira kako bi restrukturirala svoju bilancu. 

U petak poslijepodne, Reuters je javio da je FDIC zapljena neizbježna nakon što su se izjalovile nade da će se pronaći rješenje u privatnom sektoru. Tokom vikenda, vlada je počela primati ponude za First Republic, jer se FDIC nadao da će objaviti zatvaranje kompanije uz kupoprodajni ugovor.

Drugi najveći kolaps banke u SAD-u: Ulazimo li u novu recesiju sličnu onoj 2008. godine?

Drugi najveći kolaps banke u SAD-u: Ulazimo li u novu recesiju sličnu onoj 2008. godine?

JPMorgan Chase je bio pobjednik.

"Naša vlada je pozvala nas i druge da pomognemo, i mi smo to učinili", rekao je izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon u izjavi u ponedjeljak ujutro. "Naša financijska snaga, sposobnosti i poslovni model omogućili su nam da razvijemo ponudu za izvršenje transakcije na način da minimiziramo troškove Fonda za osiguranje depozita."

Pa će se tako 84 podružnice First Republica, u osam država, ponovo otvoriti u ponedjeljak, ali kao podružnice JPMorgan Chasea. FDIC procjenjuje da će trošak stečaja First Republica biti oko 13 milijardi dolara, manje od 20 milijardi dolara koliko je procijenio kao trošak propasti SVB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije