Američki Fed očekuje da će bankarska kriza izazvati blagu recesiju

0
Anadolija
Američki Fed očekuje da će bankarska kriza izazvati blagu recesiju
FOTO: Pixabay / Ilustracija / Novac

Američke Federalne rezerve (Fed) očekuju da će nedavna bankarska kriza gurnuti nacionalnu ekonomiju u "blagu recesiju" kasnije ove godine.

"S obzirom na procjenu potencijalnih ekonomskih efekata nedavnih kretanja u bankarskom sektoru, projekcija pokazuje blagu recesiju koja počinje kasnije ove godine, s oporavkom u naredne dvije godine", navodi se u izvještaju.

Projekcije Feda uslijedile nakon što su četiri američke banke iznenada propale u martu 2023. godine i to: Silvergate Bank, Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank i First Republic Bank.

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

"Regionalne banke s neuobičajeno velikim oslanjanjem na neosigurane depozite i posjede vrijednosnih papira sa značajnim nerealiziranim gubicima u odnosu na tržište doživjele su veći pad cijena akcija", naveo je Fed.

Fed je također objavio da će dosadašnja dešavanja vjerovatno dovesti do izvjesnog slabljenja uvjeta kreditiranja, jer će neke banke vjerovatno pooštriti standarde kreditiranja usljed rasta troškova finansiranja i povećane zabrinutosti za likvidnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije