Promjene nakon uvođenja čvrsto pričvršćenih čepova na boce: Neka pakiranja više neće biti dozvoljena

1
Radiosarajevo.ba
Promjene nakon uvođenja čvrsto pričvršćenih čepova na boce: Neka pakiranja više neće biti dozvoljena
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Nova pravila Europske unije uzdrmala su svakodnevne navike potrošača diljem kontinenta - gotovo godinu dana nakon što su uvedena, plastične boce s odvojivim čepovima postale su rijetkost na policama trgovina. Svi čepovi sada su čvrsto pričvršćeni za bočicu, što je mnogima izazvalo frustraciju i nelagodu prilikom otvaranja.

Iako je prva reakcija mnogih bila negodovanje i nezadovoljstvo, iza ovih promjena stoji pozitivna ekološka priča. Europska unija najavila je Direktivu još 2018. godine, koja propisuje kako se treba postupati s plastičnim i kartonskim proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Prema novim pravilima, pića se mogu prodavati u plastičnim bocama samo ako je čep pričvršćen za nju. Ova mjera ima za cilj smanjiti količinu otpada i procjenjuje se da bi mogla rezultirati smanjenjem otpada za 10 posto.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Sve države članice Europske unije do jula ove godine trebale bi ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih neodvojivima.

Osim toga, Europski parlament planira do 2030. godine uvesti samo obnovljivu ambalažu. Na primjer, mini pakiranja šećera, začina, kečapa i drugih proizvoda više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira.

Ove promjene odražavaju sve veću zabrinutost za okoliš i ambicije da se smanji upotreba plastike i ostvari održivost. Planira se i promjena u trgovinama - voće i povrće težine manje od 1.5 kilograma više neće se moći pakirati u plastičnu ambalažu, a plastične vrećice za voće i povrće postat će stvar prošlosti, piše Poslovni Dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije