Proizvedeni prvi respiratori u Turskoj, uskoro kreće serijska proizvodnja

Anadolija
Proizvedeni prvi respiratori u Turskoj, uskoro kreće serijska proizvodnja
Anadolija / Respiratori

Ministarstvo obrazovanja Republike Turske je u okviru istraživačko-razvojnog programa (Ar-Ge) proizvelo prve respiratore koji su neophodni za liječenje teže oboljelih osoba u jeku pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (A).

Resorno tursko ministarstvo u okviru programa je već u laboratorijima i dvoranama stručnih i tehničkih škola širom Turske pokrenulo serijsku proizvodnju dezinfekcijskih i higijenskih sredstava, zaštitnih maski, kombinezona, vizira i druge zaštitne opreme neophodne u borbi protiv širenja koronavirusa.

U skladu s preporukama

Najviše truda uloženo je u program proizvodnje zaštitnih maski i respiratora. Ultrasonični stroj za proizvodnju maski napravljen je u Istanbulu, a početkom rada takvih strojeva u Turskoj je povećan kapacitet dnevne proizvodnje maski na deset miliona.

Prvi respirator u okviru Ar-Ge programa turskog Ministarstva odbrane proizveden je u ateljeima stručne i tehničke gimnazije “Šehid Serkan Talan“ u Hatayu i Tehničke gimnazije Anadolu. Respirator je proizveden u skladu s preporukama i standardizaciji Uprave za kakvoću medicinske opreme, a serijska proizvodnja se očekuje odmah nakon odobrenja nadležnih službi.

Zamjenik ministra obrazovanja Turske Mahmut Ozer za AA je kazao da su svi tehnološki resursi obrazovnih institucija stavljeni na raspolaganje u jeku borbe pandemije.

Veliki uspjeh

“Počeli smo s masovnom proizvodnjom hirurških maski, zaštitnih kombinezona, dezinfekcijskih i higijenskih sredstava. Uporedo s tim, radimo na razvoju i proizvodnji i tehničkih uređaje. Dali smo punu podršku izabranim pilot gradovima i naši vrijedni profesori rade na tome“, kazao je Ozer.

Ističući da je prvi veliki uspjeh postignut u Istanbulu sa proizvedenim strojem za brzu proizvodnju zaštitnih maski, Ozer je kazao da se u Istanulu i Hatayu uspješno provodi i projekt razvoja i proizvodnje respiratora.

“Koordinacijom Ministarstva je uspješno završen i taj zadatak. Napravili smo prvi respirator i sretni smo da možemo vlastitim kapacitetima zadovoljavati potrebe nacije“, kazao je Ozer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije