Prof. Adis Maksić: Ovo je Trumpov očajnički pokušaj!

0
Radiosarajevo.ba
Prof. Adis Maksić: Ovo je Trumpov očajnički pokušaj!
Foto: Večer / Adis Maksić

Vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, prof. dr. Adis Maksić smatra da je večerašnje nasilje u Washingtonu sasvim logična kulminacija procesa koje je odlazeći američki predsjednik Donald Trump vodio u protekla dva mjeseca od njegovog izbornog poraza do danas.

Piše: Faruk Vele

Uprkos, kako kaže, desetinama odbačenih tužbi, certificiranja rezultata izbora od strane svih 50 američkih država, i činjenice da je i sam Mitch McConnel, vođa republikanaca u Senatu, prihvatio rezultate izbora, Trump je nastavio širenje neosnovanih tvrdnji o izbornoj zavjeri.

"Svakodnevno je raspaljivao osjećaje nepravde među milionima njegovih već ostrašćenih i duboko lojalnih sljedbenika koji vjeruju u svaku njegovu tvrdnju, pa i u one koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću", ističe profesor Maksić.

Kako je sve krenulo?

Profesor Maksić pojašnjava kao je u američkoj postizbornoj proceduri, današnji dan rezerviran za brojanje izabrani elektora u Kongresu SAD-a.

"U uobičajenim okolnostima, ovo je posljednja rutinska proceduralna stvar prije inauguracije novog predsjednika koja ne privlači puno pažnje. Međutim, sa Donaldom Trumpom ništa nije uobičajeno, tako da smo danas vidjeli pokušaj opstrukcije ovog brojanja kao posljednje nade da se obore rezultati izbora. Unutar Kongresa, to se dešavalo kroz osporavanje rezultata u Arizoni koje je iznosila grupa republikanskih kongresmena lojalnih Trampu, a izvan se okupilo hiljade ostrašćenih pristalica odlazećeg predsjednika", riječi su profesora Maksića.

Međutim, napominje da opstrukcije unutar Kongresa mogu samo usporiti proceduru, ali nikako promijeniti tok događaja u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji su građani nedvosmisleno odlučili ko će voditi zemlju u narednim godinama.

"Upad demonstranata u zgradu Kongresa za vrijeme zasjedanja možemo posmatrati kao očajnički pokušaj zaustavljanja prijenosa vlasti, i to od strane ljudi kojima su neistine predsjednika Trampa svakodnevno razvijale osjećaje nepravde i bijesa prema wahsingtonskim elitama", podvukao je.

Dolazak Nacionalne garde

Ističe da u narednim satima možemo očekivati dolazak Nacionalne garde i povratak zgrade Kongresa u ruke organa vlasti.

"U narednim danima ćemo svjedočiti hapšenjima mnogih učesnika u ovom nasilju, a paralelno s tim će se i završiti prekinuta procedura u Kongresu, uklanjajući posljednju prepreku prije inauguracije Joea Bidena. Nesumnjivo je da će se nakon ovih događaja podrška Donaldu Trampu i među wahsingtonskim demokratima nastaviti osipati. To se oslikava i činjenica da je u jednom od večerašnjih tweetova Tramp osuo paljbu na sopstvenog potpredsjednika i lojalistu Mike Pence-a jer je danas u Kongresu slijedio proceduru, umjesto opstruiranja brojanja elektora!? Dakle, američke institucije će prevazići ove napade. Međutim, ostat će trampizam i bijes miliona Amerikanaca koji će gledati na Joea Bidena kao predsjednika koji je na vlast došao krađom", smatra profesor Maksić, te zaključuje:

"Donald Tramp, bivša reality zvijezda, vodio je i državu poput realitya. I na kraju je uspio kreirati alternativnu stvarnost koja će nastaviti da živi i nakon njegovog odlaska sa vlasti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije