Procurili detalji izraelskog napada na Iran: Ovo su bile mete

2
Radiosarajevo.ba
Procurili detalji izraelskog napada na Iran: Ovo su bile mete
Foto: EPA - EFE / Bezalel Smotrich i Benjamin Netanyahu

Izrael je u petak, prije izvođenja zračnih napada, uputio poruku Iranu, upozorivši iranske vlasti da ne odgovore na napade, potvrdila su tri izvora za Axios.

Prema izvorima, izraelska poruka bila je njihov pokušaj ograničavanja kontinuirane razmjene napada između Izraela i Irana i sprječavanja šire eskalacije sukoba. Američki i izraelski dužnosnici potvrdili su da su se u subotu ujutro po lokalnom vremenu dogodila tri vala izraelskih zračnih napada.

Prvi val bio je usmjeren na iranski sistem protivvazdušne odbrane, dok su drugi i treći val ciljali baze za projektile i dronove te proizvodne pogone oružja. Iran je priopćio da je uspješno odbio izraelski napad, a da su vojni ciljevi u zemlji pretrpjeli samo 'ograničenu štetu'. Izraelski dužnosnici potvrdili su da je napad izveden kao odgovor na masivan balistički raketni napad Irana 1. oktobra.

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

"Izraelci su jasno dali do znanja Irancima koje će ciljeve općenito napasti i koje neće", izjavio je jedan od izvora za Axios. Dva druga izvora rekla su da je Izrael upozorio Iran da ne odgovara na napad te naglasio da će, u slučaju iranskog odgovora, Izrael provesti još snažniji napad, posebno ako izraelski civili budu ubijeni ili ranjeni.

Izraelska poruka Iranu navodno je prenesena putem trećih strana, javlja Telegram. Ured izraelskog premijera nije odgovorio na upit za komentar, dok je Iran poručio da ne želi opsežan rat s Izraelom, ali da će uzvratiti ako bude napadnut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije