Procjena eksperata: Na svijetu će 2050. godine živjeti deset milijardi ljudi

AA
Procjena eksperata: Na svijetu će 2050. godine živjeti deset milijardi ljudi
Svjetska populacija trenutno broji 7,7 milijardi ljudi, a prema podacima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) broj stanovnika na Zemlji će brojku od deset milijardi dostići 2050. godine.

Prema zvaničnim pokazateljima fonda UNFPA, broj stanovnika na svijetu bilježi godišnji rast za 84 miliona.

Na Zemlji je prije 2.000 godina živjelo svega 300 miliona ljudi, a broj stanovnika je udvostručen na 600 miliona tek 1600. godine.

Milijarda stanovnika u svijetu živjela je 1804. godine, a sto godina kasnije broj stanovnika se popeo na milijardu i pol.

U svijetu je 2011. godine bilo sedam milijardi ljudi, a najveći priraštaj stanovnika u historiji zabilježen je nakon 1950. godine.

U naredne tri decenije se očekuje povećanje broja stanovnika za 2,2 milijarde u Africi i Aziji, dok je Europa jedini kontinent na kojem se očekuje smanjenje populacije.

Procjene su da će 2050. godine na svijetu biti deset milijardi ljudi, a polovicu svjetske populacije činit će stanovnici osam država i to Indije, Nigerije, Demokratske Republike Kongo, Pakistana, Etiopije, Tanzanije, SAD-a, Ugande i Indonezije.

Isti izvori procjenjuju da će Indija 2050. godine biti najmnogoljudnija zemlja svijeta s populacijom od 1,7 milijardi, a Kina će imati 1,3 milijarde stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije