! / Problemi sa vakcinama u EU: AstraZeneca se povukla iz pregovora sa Briselom

27. 01. 2021. u 12:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 13

Jedan zvaničnik Europske unije je rekao da se kompanija AstraZeneca povukla sa sastanka zakazanog za srijedu oko zaliha vakcine protiv COVID-19, piše Reuters.

Prošle nedjelje AstraZeneca je rekla EU da zaostaje za svojim ciljevima za snadbijevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu.

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine Pfizer, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obavještenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

Kako je prethodno rečeno, Europska unija traži od AstraZenece da objavi ugovor koji je potpisala sa europskim blokom o isporuci vakcina protiv COVID-19 nakon što je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio otkrio povjerljive klauzule, izjavio je danas neimenovani zvaničnik EU.

U jučerašnjem intervjuu dnevnim listovima, Sorio rekao je da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o najboljim namjerama i da ne obavezuje kompaniju na određeni datum isporuke, napisao je Reuters.

Intervju je uslijedio nakon najave kompanije o smanjenju snadbijevanja EU vakcinama u prvom kvartalu.

Zvaničnik EU rekao je da je klauzula o najboljim namjerama standardna u ugovorima sa proizvođačima proizvoda koji su u razvoju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA