Prijeti li Europi nova epidemija: "Borimo se s nevidljivim neprijateljem, mora se napraviti cjepivo"

0
Radiosarajevo.ba
Prijeti li Europi nova epidemija: "Borimo se s nevidljivim neprijateljem, mora se napraviti cjepivo"
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Europa strepi da će je zadesiti nezaustavljiv val ptičje gripe koji bi, poljoprivrednici upozoravaju, mogao dovesti do zatvaranja farmi peradi koje se nalaze na močvarnim područjima, piše The Guardian.

Više od 3,7 miliona kokoši, patki i purica istrijebljeno je u Nizozemskoj. Ta se zemlja trenutno bori s najgorom epidemijom ptičje gripe u svojoj povijesti. Francuska je vlada rekla da je do sada u Francuskoj istrijebljeno 16 miliona tih ptica. Ima poljoprivrednika koji su se zbog tog poteza našli u financijskim problemima.

Bivši ministar poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Henk Staghouwer ranije je ove godine priznao da će Nizozemsku sigurno zadesiti epidemija ptičje gripe. Priličan je to problem s obzirom na to da voda čini 19 posto njezine ukupne površine. Od oktobra naovamo, Nizozemska je zabilježila 66 novih žarišta ptičje gripe.

Dodik: "Idem do kraja šta god to značilo, krećem u novu fazu političke borbe"

Dodik: "Idem do kraja šta god to značilo, krećem u novu fazu političke borbe"

Ptičja gripa se ubrzanim tempom širi Evropom i Azijom

Ptičja gripa se ubrzanim tempom širi Evropom i Azijom

Prijedlog da se farmama peradi koje se nalaze u blizini močvarnih područja zabrani rad koji se našao u jednoj vladinom izvještaju naletio je da žestok otpor.

"Ponekad su se žarišta virusa znala pojaviti i tokom zime, no to se nije događalo svake godine. Sada vidimo da je virus prisutan tokom cijele godine, pa i ljeti", rekla je dr. Nancy Beerens, stručnjakinja za ptičju gripu s Instituta za bio veterinu Wageningen. Institut analizira uzorke tkiva životinja koje bi mogle biti zaražene ptičjom gripom te savjetuje nizozemsku vladu.

"Virus su u Nizozemsku donijele divlje ptice selice koje su tamo došle prezimiti. Prije bi virus nestao kada bi u aprilu napustile Nizozemsku. Međutim, sada su razne ptice zaražene virusom te on neće nestati. Ove smo godine uočili da virus masovno kola među ptičjom populacijom. Spazili smo ga kod morskih ptica, koje inače nisu njegovi domaćini, a ne samo kod gusaka i patki", rekla je Beerens.

Beerens je rekla da su se europskim i američkim sojevima ptičje gripe zarazile lisice, jazavci i vidre.

"To nije dobro. Ako se sisavci mogu zaraziti, to znači da se virus čovjeku približio kao nikad prije", ustvrdila je Beerens.

Još se uvijek ne zna kako virus ulazi na farme, budući da je prije više mjeseci mnogima od njih zabranjeno da ptice puštaju na svjež zrak i prevoze ih bilo gdje.

"Malo je potrebno. Čovjek ga može unijeti, može ga se unijet preko alata, a moguće je i da neki glodavac prvo ugazi u ptičji izmet pa se potom prošeće farmom. Zaraženo perje vjetar može donijeti u farmu, a i kiša se može pomiješati s ptičjim izmetom koji se nalazi na krovovima farmi", rekla je Beerens.

Uzgajivač peradi iz grada Zeewoldea Sijds Dijkstra jedan je od prvih poljoprivrednika koji su nastradali kada je u oktobru 2021. godine u Nizozemskoj izbila epidemija ptičje gripe. Rekao je za The Guardian da je svoje ptice mjesecima držao u zatvorenom prostoru.

Švicarski superlaboratorij dobio zadatak od WHO-a zaustaviti iduću pandemiju

Švicarski superlaboratorij dobio zadatak od WHO-a zaustaviti iduću pandemiju

"Prošle smo godine morali istrijebiti 36 hiljada kokoši. Svakog se trenutka možete zaraziti. Mnogo je nesigurnosti i rizika. Farma ne može prestati raditi jer smo u nju uložili novac. Ne možete jednostavno reći: ja prestajem", rekao je Dijkstra.

Dijkstra je rekao da se trenutna situacija može riješiti isključivo cijepljenjem.

Prošle je godine, međutim, predloženo da se farmama koje se nalaze u močvarnim područjima zabrani rad. Taj prijedlog nije bio osobito popularan.

"Ne možete samo tako prekrižiti pogone u kojima rade ljudi koji se trude zaštititi svoju perad", rekao je Derk Boswijk, zastupnik u nizozemskom parlamentu i glasnogovornik za poljoprivredna pitanja u stranci Kršćansko demokratski apel.

"Protiv ptičje gripe možemo se zaštititi tako što ćemo cijepiti i istrebljivati perad. Međutim, to znači da će Europa morati prihvatiti proizvode koji dolaze od cijepljenih ptica", dodao je Boswijk.

Glasnogovornica nizozemskog Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane nije htjela komentirati spomenutu zabranu rada, ali je rekla da je situacija po pitanju ptičje gripe jako ozbiljna.

"Očekujemo da će nam (ptičja gripa) prijetiti tokom cijele godine. Trenutno se provode ispitivanja kojima se želi doznati učinkovitost određenih cjepiva", rekla je glasnogovornica.

Kako kaže Beerens, prvi rezultati ispitivanja cjepiva koja se provode u Institutu za bioveterinu Wageningen neće biti dostupni sve do decembra ove godine.

Kees de Jong, čelni čovjek sektora za peradarstvo u poljoprivrednom sindikatu LTO Nederland, pozvao je da se unaprijede sustavi za filtraciju zraka na farmama te da se pronađe način za tjeranje divljih ptica. Međutim, i on smatra da se pod hitno mora napraviti cjepivo protiv ptičje gripe.

"Imamo farme u kojima vladaju jako strogi higijenski uvjeti. Poput bolnica su, a virus u njih svejedno uđe. Borite se protiv nevidljivog neprijatelja", zaključio je De Jong, a prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije