Švicarski superlaboratorij dobio zadatak od WHO-a zaustaviti iduću pandemiju

1
Hina
Švicarski superlaboratorij dobio zadatak od WHO-a zaustaviti iduću pandemiju
Foto: EPA-EFE / Laboratorija

Laboratorij Spiez, poznat po svom radu na hemijskim, biološkim i nuklearnim prijetnjama od Drugog svjetskog rata, dobio je prošle godine zadatak od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da bude prvi u globalnoj mreži laboratorija visoke sigurnosti koji će pohranjivati i dijeliti saznanja o novootkrivenim mikroorganizmima koji bi mogli pokrenuti iduću pandemiju.

Program WHO-a BioHub djelomično je rođen iz frustracije zbog prepreka s kojima su se istraživači suočili u dobivanju uzoraka virusa SARS-CoV-2, prvi put otkrivenog u Kini, kako bi razumjeli njegove opasnosti i razvili alate za borbu.

Ali nešto više od godinu dana kasnije, naučnici koji su sudjelovali u ovom naporu naišli su na prepreke.

Osiguranje garancija

To uključuje osiguranje garancija potrebnih za prihvaćanje uzoraka varijanti koronavirusa iz nekoliko zemalja, što je prva faza projekta.

Neke od najvećih svjetskih zemalja možda neće sarađivati, a još ne postoji mehanizam za dijeljenje uzoraka za razvoj cjepiva, liječenja ili testova bez narušavanja intelektualnog vlasništva.

"Ako imamo još jednu pandemiju poput korona virusa, cilj bi bio da ostane gdje god da počne", rekla je za Reuters Isabel Hunger-Glaser, voditeljica projekta BioHub u Spiezu.

Otuda potreba da se uzorci dopreme u središte kako bi znanstvenici diljem svijeta mogli pomoći u procjeni rizika.

"Shvatili smo da je mnogo teže" nego što smo mislili, ističe Hunger-Glaser.

Sigurnost u planinama

Vanjski izgled Spiez Laba ne daje naslutiti da se unutra radi s opasnim materijalima. Njegova uglata arhitektura podsjeća na europske sveučilišne zgrade podignute 1970-ih.

Na travnatom središnjem dvorištu ponekad pasu krave.

Međutim, sigurnosni su protokoli jaki. Alarmi se uključuju ako su vrata otvorena duže od nekoliko sekundi. Službenik nadzire nekoliko ekrana sa snimkom sigurnosnih kamera u laboratorijima s najvećom razinom biološkog opreza (BSL).

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, proučava se u laboratorijima BSL-3, što je druga najviša sigurnosna razina.

"Uzorci virusa korišteni u BioHubu pohranjeni su u zaključanim zamrzivačima", rekla je Hunger-Glaser.

Naučnici koji rade s koronavirusom i drugim patogenima nose zaštitna odijela, ponekad s vlastitim dovodom zraka, a s uzorcima rade u hermetički zatvorenoj jedinici.

Otpad koji izlazi iz laboratorija zagrijava se na do 1000 stepeni Celzijusa kako bi se ubili patogeni koji se zalijepe za njega.

Do danas iz Spieza nikada nisu procurili patogeni. Ta je reputacija ključni razlog zašto su odabrani od WHO-a da butu prvi BioHub, kaže Hunger-GLaser.

Pomogla je i blizina sjedišta WHO-a u dva sata udaljenoj Ženevi.

WHO i švicarska vlada financiraju godišnji proračun s 600.000 švicarskih franaka za njegovu prvu fazu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije