Pojavila se najgora varijanta koronavirusa: Pandemija je daleko od kraja

2
Radiosarajevo.ba
Pojavila se najgora varijanta koronavirusa: Pandemija je daleko od kraja
Foto: EPA / Ilustracija

Gotovo dvije i po godine od početka pandemije koronavirusa, stigla je najzaraznija i najprenosivija varijanta do sada.

Ponovljeni talasi COVID-19 su ostavili milione ljudi mrtvim, a samo su vakcine pomogle da se smanji broj ljudi. Sada se virus ponovo širi - evoluira, bježi od imuniteta i dovodi do porasta slučajeva i hospitalizacija, piše CNN.

Najnovija verzija njegovog mijenjanja oblika, BA.5, jasan je znak da je pandemija daleko od kraja.
Najnoviji izdanak Omicrona, zajedno sa blisko povezanom varijantom, BA.4, podstiču globalni porast slučajeva - 30% u posljednjih dvije sedmice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Povratak COVID-a: Raste broj novozaraženih, simptomi malo drugačiji u ovom valu

Povratak COVID-a: Raste broj novozaraženih, simptomi malo drugačiji u ovom valu

U Evropi, Omicron podvarijante izazivaju porast u slučajevima od oko 25%, iako je dr. Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog Programa za hitne slučajeve u zdravstvu, rekao da bi taj broj zapravo mogao biti veći, s obzirom na "skoro kolaps u testiranju".

BA.5 je u maršu u Kini, izazivajući zabrinutost da bi tamošnji veliki gradovi uskoro mogli ponovo nametnuti stroge mjere zatvaranja koje su tek nedavno ukinute. Ista je varijanta postala dominantna vrsta u Sjedinjenim Državama, gdje je činila 65 posto novih infekcija prošle sedmice, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Gledali smo kako se ovaj virus brzo razvija. Planirali smo i pripremali se za ovaj trenutak. A poruka koju želim prenijeti američkom narodu je sljedeća: BA.5 je nešto što pomno pratimo, a većina što je najvažnije, znamo kako to upravljati", rekao je dr. Ashish Jha, koordinator odgovora na COVID-19 u Bijeloj kući, na brifingu u utorak.

Istog dana, Komitet za hitne slučajeve WHO-a rekao je da COVID-19 ostaje vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodne brige – njen najviši nivo uzbune, prvi put proglašen 20. januara 2020. – usred porasta slučajeva, tekućih virusnih mutacija i sve većeg pritiska na već preopterećene zdravstvene sisteme.

U saopćenju, komitet, koji se sastoji od nezavisnih stručnjaka, istakao je izazove tekućeg globalnog odgovora na COVID-19, uključujući pad u testiranju i mrlje sekvenciranje genoma, postavljajući pitanje koliko bi bilo koja nacija razumno mogla biti tačna. mogu pratiti BA.5.

Zvanični podaci dramatično potcjenjuju stvarni broj infekcija u SAD-u, kažu epidemiolozi, ostavljajući naciju kritičnu slijepu tačku jer je najprenosivija varijanta koronavirusa koja je još uvijek zavladala. Neki stručnjaci smatraju da bi moglo biti čak milion novih infekcija svakog dana u široj populaciji SAD - 10 puta više od službenog broja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije