Prije 36 godina: Najpoznatija pobjeda u besmislenom iračko-iranskom ratu

Radiosarajevo.ba
Prije 36 godina: Najpoznatija pobjeda u besmislenom iračko-iranskom ratu
/ Mapa iranskog napada (wiki)
Prvi zaljevski rat Iraka i Irana, vođen od 1980. do 1988. godine, kao nijedan drugi sukob, donio je besmisleno stradanje vojnika i civila dvije susjedne države.

Uz milione stradalih te ogromne materijalne štete teško je izdvojiti neki vojni uspjeh bilo koje strane.

Ako bi se tražila najveća vojnička pobjeda tokom osmogodišnjeg sukoba, onda je to napad na bazu H-3, čuvena akcija iranskog ratnog zrakoplovstva na iračku avijaciju, na današnji dan prije 36 godina.

Iranska ratna avijacija krenula je u akciju uništenja iračkih aviona TU-22, TU-16, Su-20 MiG-23 koje je Saddam Hussein izmjestio u bazu H-3, u provinciji Al-Anbar, na granici s Jordanom.

Umjesto da lete preko Iraka do baze H-3, Iranci su poslali osam bombardera McDonnell F-4 u pratnji četiri Grummana F-14 duž granice s Turskom, a dugi let zahtijevao je korištenje četiri aviona cisterne Boeing KC za dopunu goriva u zraku.

Kada su se 4. marta iznad baze H-3 pojavili iranski avioni iznenađenje je bilo potpuno. Iranski bombarderi uništili su između 46 i 50 iračkih ratnih aviona, bez ikakvih gubitaka u svojim redovima.

Iranski napad na bazu H-3 smatra se najuspješnijom akcijom uništenja protivničke avijacije nakon trijumfa izraelske avijacije u 6-dnevnom ratu s Egiptom 1967.

Veliku pobjedu Iranci su ovjekovječili 1994. godine u odličnom akcijskom filmu Napad na H-3 režisera Shahriara Bahranija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije