Prije 40 godina: Najveća avionska nesreća u historiji

Radiosarajevo.ba
Prije 40 godina: Najveća avionska nesreća u historiji
/ youtube/printscreen
Na aerodoromu Los Rodeos na Tenerifima vladao je haos 27. marta 1977. Gusta magla prekrila je jedinu pistu, prenapučenu avionima koji su tamo usmjeravani nakon eksplozije bombe na aerodromu Gran Canaria.

Čekanje se odužilo u nedogled, posade i putnici su nervozno iščekivali dozvolu za uzlijetanje. Kapetan Boeinga 747 nizozemske kompanije KLM s 234 putnika i 14 članova posade bio je nestrpljiv da napusti aerodrom na kojem se zbog magle nije vidio prst pred okom.

Iako mu je kontrola leta dala dopuštenje za ulazak na pistu i čekanje na mjestu za polijetanje, kapetan Jacob Louis Veldhuyzen van Zanten je to shvatio kao "zeleno svjetlo" za polijetanje.

Kopilot mu je rekao "Mislim da nismo dobili dopuštenje za polijetanje", ali  bilo je kasno. Ogromni Jumbo-Jet, napunjen gorivom, jurio je pistom na čijoj sredini je "taksirao" još jedan Boeing 747 američke kompanije Pan Am.

Nizozemski Boeing 747 se brzinom od 250 km/h zabio u bočni dio američkog Jumbo-Jeta.

Strahoviti sudar ostavio je stravične posljedice. U nizozemskom Boeingu poginulo je svih 248 osoba, dok je u američkoj letjelici smrtno stradalo 335 od ukupno 396 osoba.

Nesreća na Tenerifima je najgora u historiji avijacije, s ukupno 583 poginule osobe i predstavlja primjera važnosti pravilne komunikacije između posade aviona i kontrole letenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije