Priča o heroju koji se rodio sa 340 grama i imao minimalne šanse da preživi

1
Radiosarajevo.ba
Priča o heroju koji se rodio sa 340 grama i imao minimalne šanse da preživi
FOTO: Facebook / Priča o heroju koji se rodio sa 340 grama

Ponekad je želja za životom jača od svih izazova koji se uporno nameću. Dokaz je Richard Scott William Hutchinson, dječak koji se rodio pet mjeseci prerano i pobijedio 0 posto šanse za preživljavanje.

Richard se rodio 131 dan prije očekivanog roka i bio je težak samo 337 grama. Bio je toliko malen da su ga roditelji mogli držati na jednom dlanu.

Rođen je u dječjoj bolnici u Minneapolisu u saveznoj državi Minnesota, nakon što je njegova majka Beth pretrpjela medicinske komplikacije zbog kojih je morala roditi ranije.

Zbog pandemije koronavirusa, Richardovi roditelji nisu mogli ostati s njim u bolnici, a nisu bili dopuštene ni posjete ostalih članova porodice. No, roditelji su ga svaki dan posjećivali, vozeći se od svog doma u okrugu Saint Croix u državi Wisconsin do Minneapolisa.

“Pobrinuli smo se da svaki dan budemo tamo kako bismo mu pružili podršku. Mislim da mu je to pomoglo da sve prebrodi jer je znao da može računati na nas”, kazao je Richardov otac.

U decembru 2020., nakon što je proveo više od šest mjeseci u bolnici, Richard je pušten kući.

“Nisam mogla vjerovati da je to isti dječačić koji je nekad bio toliko bolestan da sam se bojala da neće preživjeti. Isti taj dječačić koji mi je nekad stajao na dlanu, s kožom toliko providnom da sam mogla vidjeti svako njegovo rebro i krvnu žilu. Bila sam tako ponosna na njega”, rekla je neonatologinja Stacy Kern.

Richard je 5. juna proslavio prvi rođendan, snažniji nego ikad, u društvu porodice i tri psa. Danas je u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najranije rođena beba na svijetu koja je preživjela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije