Pretresi širom Njemačke: Uhapšeno sedam osumnjičenih, oduzeta imovina veća od pet miliona eura

1
Radiosarajevo.ba
Pretresi širom Njemačke: Uhapšeno sedam osumnjičenih, oduzeta imovina veća od pet miliona eura
Foto: EPA-EFE / Njemačka policija / Ilustracija

Njemački carinici su u velikoj raciji građevinske industrije širom zemlje izvršili više od 100 pretraga u devet saveznih zemalja.

Glavni državni advokat u Hannoveru saopćio je da je tokom operacije uhapšeno sedam osumnjičenih. Optuženi su da su uključeni u strukturu uslužnih kompanija te da fiktivnim fakturama nisu uplatili više miliona eura doprinosa.

Prema informacijama, u pretresima je učestvovalo oko 800 carinika, prenose agencije.

Saudin Sivro	najavio vanrednu press konferenciju

Saudin Sivro najavio vanrednu press konferenciju

Pogođene su Bavarska, Berlin, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Donja Saska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Saarland i Schleswig-Holstein.

Fokus je bio na građevinskoj industriji i širem području Hamburga i Düsseldorfa/Duisburga, prema riječima glasnogovornika ureda javnog tužitelja. Osim osiguranja dokaza, fokus je i na provedbi oduzimanja imovine ukupne vrijednosti od preko pet miliona eura (10 miliona KM).

Pozadina su tri istrage protiv ukupno 25 optuženih u ime ureda javnog tužitelja u Hannoveru. To uključuje takozvane “pokriće računa” u kojima uslužne kompanije fakturiraju usluge koje nikada nisu pružene.

Ti fiktivni računi onda su namijenjeni za pokriće druge uplate “kako bi mogli platiti na crno”, rekao je glasnogovornik ureda javnog tužitelja.

Reuf Bajrović: BiH je dobila šamar iz Brisela, većina stanovnika je očito "pogrešne vjere"

Reuf Bajrović: BiH je dobila šamar iz Brisela, većina stanovnika je očito "pogrešne vjere"

Tri takve uslužne kompanije su pod istragom.

“Ukupno smo svjesni novčanih tokova koji iznose milione kroz uslužne tvrtke od septembra 2021.”, rekao je glasnogovornik ureda javnog tužitelja u Hannoveru.

Prema dosadašnjim procjenama, postoji sumnja da je veliki broj kompanija kupovao pokriće faktura od uslužnih kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije