Presuda u Iraku: Pokupio krhotine keramike, osuđen na 15 godina zatvora

2
Radiosarajevo.ba
Presuda u Iraku: Pokupio krhotine keramike, osuđen na 15 godina zatvora
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Penzionisani britanski geolog Jim Fitton (66) sakupio je 12 kamenčića i krhotina razbijene keramike kao suvenire s arheološkog i geološkog nalazišta u Eriduu na jugoistoku Iraka, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Optužen je za krijumčarenje prema zakonu o antikvitetima nakon hapšenja na međunarodnom aerodromu Bagdad u martu. Prema iračkom zakonu, mogao je biti osuđen na smrtnu kaznu, ali ga je jučer sud u Bagdadu osudio na 15 godina zatvora.

Fittonov zet Sam Tasker (27) za Sky News je rekao je da je presuda ravna smrtnoj kazni i kritizirao britansku vladu zbog, kako kaže, potpunog nedostatka akcije.

Čampara o imenovanju Tegeltije i odluci Predsjedništva: "Vjerovatno ih je Cvijanović ucjenila"

Čampara o imenovanju Tegeltije i odluci Predsjedništva: "Vjerovatno ih je Cvijanović ucjenila"

"Apsolutno smo slomljeni ovom viješću. Za čovjeka Jimovih godina, 15 godina u iračkom zatvoru jednako je smrtnoj kazni. Pogotovo za tako beznačajan i sumnjiv zločin, zločin za koji Jim nije ni bio svjestan kada ga je počinio", rekao je.

Njemački turista Volker Waldmann, koji je uhapšen u isto vrijeme kad i Fitton, oslobođen je optužbi i bit će pušten.

Fittonov advokat Thair Soud rekao je da će se žaliti na presudu uz obrazloženje da nije postojala kriminalna namjera.

"Mislio sam da bi najgori scenarij bio godinu dana", rekao je, prenosi Index.hr.

Fitton i Waldmann su na sudu rekli da nisu djelovali s kriminalnom namjerom, a Fitton je ranije rekao da nije znao za iračke zakone ili da uzimanje krhotina nije dopušteno.

Fitton živi u Maleziji sa suprugom Sarijah, a njegova kći Leila Fitton (31) i njezin suprug žive u Engleskoj. Njihova peticija, u kojoj pozivaju britanske ministre da interveniraju kako bi pomogli osloboditi geologa prikupila je više od 280.000 potpisa.

Ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da je britanski ambasador u Iraku četiri puta pokrenuo slučaj na lokalnom sudu.

Sudac Jabir Abd Jabir utvrdio je da je Fitton, kad je skupio artefakte i pokušao ih iznijeti iz Iraka, imao kriminalnu namjeru. Waldmanova odbrana tvrdila je da je Nijemac nosio komade za Fittona, ali da ih nije pokupio s mjesta na kojem su se nalazili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije