Presretnuti poziv ruskog vojnika: 'Imaju hepatitis, HIV, tumore, pobacali smo ih kao topovsko meso'

5
Radiosarajevo.ba
Presretnuti poziv ruskog vojnika: 'Imaju hepatitis, HIV, tumore, pobacali smo ih kao topovsko meso'
Foto: EPA-EFE / Ruski vojnici

Ukrajinska vojna obavještajna služba nedavno je objavila audio zapis, kako su rekli, presretnutog telefonskog poziva u kojem ruski vojnik optužuje svoje zapovjednike da su jako bolesne vojnike iz njegove jedinice poslali na prvu liniju bojišta kako bi tamo poslužili kao topovsko meso.

Audio zapis je izvorno objavila ukrajinska vojna obavještajna uprava (GOR) na svom Telegram kanalu 30. januara, no Kyiv Post je razgovor objavio u svom članku od utorka, 7. februara.

Newsweek nije mogao neovisno potvrditi autentičnost poziva, a e-mailom su kontaktirali i rusko Ministarstvo obrane te od njih tražili komentar.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

GUR redovno objavljuje audio zapise onoga za šta kaže da su presretnuti pozivi ruskih vojnika. Tim pozivima se uglavnom dokazuje nizak moral među Putinovim snagama u Ukrajini. U decembru je GUR podijelio sličnu snimku dvojice ruskih vojnika koji se žale na uvjete u vojsci i razmatraju da pokrenu pobunu protiv Kremlja.

U opisu snimka ukrajinska agencija je vojnika čiji se glas čuje identificirala kao pripadnika 5. motorizirane streljačke brigade.

Prema prijevodu Kyiv Posta, vojnik kaže kako su njegove suborce koji boluju od tuberkuloze ili AIDS-a poslali da se bore ispred zdravijih vojnika.

Govoreći s nekom drugom osobom, vojnik kaže kako su zapovjednici "izgubili čitavu je**nu jedinicu i glupo ih pobacali u vatru kao topovsko meso".

Vojnik čiji se glas čuje na snimci također kaže i kako sâm boluje od HIV-a i dodaje kako su mnogi vojnici pozvani iz ruske južne vojne oblasti Rostov na Donu, ozbiljno bolesni.

"Tamo je 16 ljudi koji imaju hepatitis, vjerojatno tuberkulozu, neku plućnu bolest, tumore u glavama, a još su dvojica zaražena HIV-om", kaže vojnik.

Rekao je i kako je promjena u temperaturi dovela do toga da njihov imuni sistem podivlja zbog virusa koji nose.

Ruski vojni avioni uočeni iznad Aljaske

Ruski vojni avioni uočeni iznad Aljaske

Dodao je i kako su vojnici koji su se borili na prvoj liniji i preživjeli, kasnije stavljeni u rezervu, no nisu dobili novac koji im je obećan, piše Slobodna Dalmacija.

"Dva dana kasnije, došao je neki čovjek kojeg nikada prije nisam vidio. Rekao je: ‘Dečki, ako sada napišete izvještaj i u njemu kažete kako nemate zamjerki na vodstvo ovog bataljuna, ići ćete kući. Ali zapamtite, neće vidjeti platu za januar", rekao je vojnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije